Jste jak hladoví psi, hřímal Rath při debatě o rušení „neziskovek“

11. 5. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Levici se nepodařilo zamítnout návrh na zrušení zákona o neziskových nemocnicích. Předloha putuje do druhého čtení, a pokud se nic nezmění, pravděpodobně bude přijata. Poslanci se při debatě o zákonu obviňovali, přirovnávali k hladovějícím psům a hovořili o Yettim.


Poslanecká sněmovna opět zažila výbušnou debatu. Tentokrát za ni mohl návrh zákona o zrušení o neziskových nemocnicích, kterou předložil poslanec Marek Šnajdr, ministr zdravotnictví Leoš Heger a další poslanci.

Podle nich je zákon nekvalitní a v praxi nepoužitelný. Sociální demokracie, která jej prosadila ale zastává zcela opačný názor a tvrdí, že jeho zrušení bude jen dalším krokem k privatizaci lůžkových zařízení.

ČSSD prosadila zákon o neziskových nemocnicích s cílem převést bývalé okresní nemocnice na tuto formu hospodaření. Žádné takové v současnosti neexistují.

Středočeský kraj chtěl převést pět svých nemocnic na neziskové, ministerstvo zdravotnictví ale jeho požadavek zamítlo. Kromě koalice zákon v minulosti zpochybnil i Ústavní soud. N

a podnět senátorů ODS v roce 2006 zrušil ustanovení, podle kterého museli zřizovatelé převést asi 140 nemocnic na neziskové.

Chcete tuto zemi rozkrást

Poslanci o návrhu debatovali již podruhé, v prvním kole byla debata přerušena a posunula se o několik dní později. Výbušnost projevů se sice o něco uklidnila, stále ale poslancům zabrala několik hodin. Obviňovali se z krádeží, korupce i neznalostí.

„Jak je to zvykem ve zdravotnictví, probrali jsme to od Šumavy k Tatrám, vlastní podstatě jsme se příliš nevěnovali. Zákon by se měl jmenovat možná 'O Yettim', protože všichni o tom mluvíme a nikdo jsme to nečetli. A ve zdravotnickém zařízení to nikdo neviděl. Dámy a pánové, chceme-li se zabývat podstatou, propusťme tento zákon, zrušme toto zaplevelení českého právního řádu, zdravotnictví nic nepřináší a pojďme se seriózně bavit o jiných legislativních textech,“ vyzval poslance Marek Šnajdr.

Slova se ujal i středočeský hejtman David Rath, který zpochybnil právní postavení republiky a obvinil pravicové poslance z příprav na rozsáhlou privatizaci.

„Tady je rozklad právního státu. Na tomto rozkladu se aktivně podílejí všichni politici pravice. A to s jediným důvodem. Jsou jako psi před zavřenou spižírnou, která je plná laskominek, buřtů, kýt, voňavých šunek. A jako ten hladový pes vy prostě kňučíte, skáčete na tu kliku, snažíte se podlézt pod prahem, slintáte kolem toho! Prostě tou plnou spižírnou jsou české nemocnice, které jste ještě nestačili privatizovat. Tedy chcete-li rozkrást,“ hřímal mimo jiné Rath.

Heger: Chceme rozumnou podobu zákona

Do debaty vstoupil i ministr zdravotnictví Leoš Heger, snažil se levicovým poslancům vyvrátit názor, že by chtěl prosazením zákona převádět všechny nemocnice na akciovky.

„Ministerstvo zdravotnictví nemá v úmyslu převádět své nemocnice na akciové společnosti, má v úmyslu tyto nemocnice pouze odstátnit a převést je na nějakou rozumnou formu neziskových organizací,“ uvedl Heger s tím, že rozumnou formou jsou pro něj například vysoké školy.

„Univerzity byly vysokoškolským zákonem někdy v devadesátých letech převedeny. Já si pamatuji, jak se o té deetatizaci vedly řeči typu - na tom a tom rektorátu už je zřízena akciová společnost, bude rozprodávat majetek. A k ničemu takovému nedošlo. Ukazuje se, že ty vysoké školy hospodaří zodpovědně a že je to forma, která je akceptovatelná,“ doplnil ministr.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?