Julínek chce zvýšit počet specialistů v regionech

8. 1. 2009 9:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Zvýšit počet lékařů a sester v nedostatkových specializacích a přivést je do regionů, kde chybějí, plánuje ministerstvo zdravotnictví. Letos rozdělí půl miliardy korun na takzvaná rezidenční místa, peníze pokryjí náklady na zaškolování lékaře a jeho plat...


Prioritou přitom budou místa lékařů a sester na anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Doposud nemohl mladý lékař před atestací léčit a v době své specializační přípravy pracoval v nemocnici zadarmo, někde dokonce musel za svou přípravu nemocnici platit. Ministerstvo proto letos podpoří 300 míst pro lékaře na celou dobu studia a 449 míst pro ty, kteří již svou specializaci zahájili. Celkem je na tyto účely vyčleněno 324 milionů.

Dalších 170 milionů je pak určeno na podporu nelékařských zaměstnanců ve zdravotnictví. Mělo by pro ně vzniknout 1925 rezidenčních míst.

Ministerstvo při vypisování rezidenčních míst zohlednilo data o potřebě specialistů v jednotlivých krajích. Kromě anesteziologů chybějí například i praktičtí lékaři, akutní začíná být nedostatek zubařů.

Po skončení univerzity se musí mladý lékař ještě dalších pět až šest let vzdělávat, aby získal akreditaci a mohl samostatně léčit. Podle nových vzdělávacích zákonů, které loni prosadil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, by mohli lékaři již během své odborné přípravy provádět některé lékařské činnosti bez dohledu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?