Julínek: desatero proti darovacím smlouvám

25. 3. 2009 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Tomáš Julínek sice už není ministr zdravotnictví, svůj boj o regulační poplatky v lékárnách a v nemocnicích ale nevzdává. Včera představil text nazvaný Julínek varuje, ve kterém upozorňuje pacienty na údajné problémy, které jim darovací smlouvy mohou způsobit...


Současný senátor z Brna dal svému letáku podtitul 10 rad a informací pro občany, kteří uvěřili volebnímu slibu ČSSD. „S obavami sleduji stále větší zmatek, který provází proplácení regulačních poplatků v kraji pomocí darovacích smluv,“ objasnil důvody svého kroku Julínek.

Podle bývalého ministra především dochází k porušení zákona. „Poprvé od pádu komunismu došlo k rozsáhlému pošlapání základů právního státu,“ upozornil Julínek a dodal, že nad nedodržováním zákona nelze mávnout rukou.

Vedení Jihomoravského kraje je ale přesvědčené, že nabízení darovací smluv je v pořádku. „Rozhodně neporušujeme právní normy. Darovací smlouvy v kraji využívá šedesát procent pacientů. Dávají tak bývalému ministrovi jasně najevo, co si o jeho reformách myslí,“ komentoval krajský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý.

Jeho názor sdílí také jihomoravský hejtman Michal Hašek, který si za svůj dlouhodobý cíl klade úplné zrušení regulačních poplatků.

„Bývalý ministr Julínek se zaťal a svými pseudoargumenty se neustále snaží zdravotnické poplatky propagovat. Voliči mu ale jasně ukázali, že o poplatky nestojí a že jeho systém nefunguje,“ komentoval Michal Hašek.

Julínek kromě porušování zákona upozorňuje na nespravedlnost proplácení pomocí darovacích smluv. Dar od Jihomoravského kraje totiž mohou přijmout pouze pacienti těch nemocnic a zákazníci těch lékáren, které kraj zřizuje. Na území Brna přitom není ani jediná.

Krajský radní pro zdravotnictví Ryšavý ve spolupráci s brněnským primátorem Romanem Onderkou už ale pracují na tom, aby darovací smlouvy začaly platit i v městských nemocnicích. „V současnosti zpracováváme návrh, který konkrétně určí, jak bude systém fungovat,“ upřesnil Onderka.

Na závěr svého spisku se Julínek také snaží promluvit pacientům do duše. „Poplatky jsou součástí solidárního postoje všech občanů k vážně nemocným,“ vysvětlil Julínek. Podle něj je důležité přispívat na drahou léčbu dlouhodobě nemocných, a to obzvláště v době celosvětové hospodářské krize.

JULÍNKOVO DESATERO

1. Mimo zákon. ČSSD proplácením poplatků obchází platné zákony.

2.Někde se platí. Poplatkům se lidé vyhnou jen v krajských lékárnách a nemocnicích.

3. Jiný kraj, jiný mrav. Každý kraj má jinou formu odpouštění poplatků.

5. Smlouva s rizikem. Písemná a zavazující darovací smlouva není bez rizika.

5. Veřejné intimnosti. Darovací smlouvou lidé svolují k volnému nakládání s osobními údaji.

6. Daňová povinnost. Při opakovaném přijetí daru může vzniknout daňová povinnost.

7. Nestandardní postup. Darování je nevyzkoušený postup. Lidé by si smlouvy měli schovat.

8. Pozor na limit. Překročením limitu, po kterém pojišťovna vrací peníze, se lidé vystavují sankcím.

9. Dražší léky. Léky s doplatkem jsou v krajských lékárnách běžně dražší.

10. Nabouraná solidarita. Lidé poplatky přispívají na léčbu vážně nemocných.

Jiří M. Špičák, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?