Julínek dnes zveřejní změny v organizaci onkologické péče v ČR

19. 12. 2008 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek zveřejní dnes změny v organizaci onkologické péče v Česku. Nyní je v zemi 18 komplexních onkologických center, která se starají o nejvážnější pacienty. Zdravotní pojišťovny jim hradí nejmodernější, velmi drahou léčbu. Ministr chce třetině center vzít status "komplexní". Nadále budou pečovat o lidi s rakovinou, nejsložitější případy ale budou předávat komplexním centrům...


S ministrovým záměrem souhlasí Česká lékařská onkologická společnost. Naopak ho kritizuje Česká lékařská komora, které vadí, že ministr svůj záměr neprojednal s její vědeckou radou. Julínek argumentuje výsledky auditu, který ukázal, že v některých centrech je péče horší, a tak mají pacienti menší naději na vyléčení.

Podle zpráv médií ztratí status komplexního onkologického centra nemocnice Královské Vinohrady v Praze, centrum Pardubického kraje, roztříštěné ve více ústavech, nemocnice Chomutov, Fakultní nemocnice Brno a U Svaté Anny. Poslední dvě budou s léčbou rakoviny vypomáhat Masarykovu onkologickému ústavu v Brně. Média psala i o zlínském centru, ministr se dohodl se zlínskou primátorkou, že komplexní centrum ve Zlíně zůstane.

Centra, která přijdou o status „komplexní“, přijdou také o investice a nedosáhnou na peníze z Evropských fondů. To je také důvod, proč většina se změnou svého zařazení nesouhlasí. Za záchranu onkologického centra v Krajské nemocnici Pardubice například vznikla petice.

Změny budou zakotveny ve věstníku, který dnes ministerstvo zveřejní.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?