Julínek i po odchodu z ministerstva bojuje za poplatky

24. 3. 2009 9:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé si podle senátora Julínka musí uvědomit, že darování peněz na poplatky stojí mimo zákon. "Poprvé od pádu komunismu došlo k rozsáhlému pošlapání základů právního státu," píše Julínek v dokumentu. Nadepsal ho titulem "Julínek varuje" a adresáty oslovil "vážení občané"...


Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) i po odchodu z ministerstva bojuje za zdravotnické poplatky. Sepsal dokument, v němž lidi varuje před neplacením poplatků v krajských nemocnicích.

Kraje vedené sociálními demokraty tam lidem umožnili, aby si částku na poplatky nechali darovat. Pacienti se tak mohou dostat do problémů, řekl dnes novinářům v Brně.

Lidé si podle senátora Julínka musí uvědomit, že darování peněz na poplatky stojí mimo zákon. „Poprvé od pádu komunismu došlo k rozsáhlému pošlapání základů právního státu,“ píše Julínek v dokumentu.

Nadepsal ho titulem „Julínek varuje“ a adresáty oslovil „vážení občané“. Text plánuje vyvěsit na svých internetových stránkách a na svém blogu. Zváží další možnosti distribuce k lidem.

Julínek v dokumentu uvádí, že lidé podpisem darovací smlouvy zbavují nemocnici mlčenlivosti o svých osobních údajích. Kvůli braní darů by jim také mohla vzniknout daňová povinnost, upozorňuje.

Senátor nemocné vyzval, aby platili, pokud jim záleží na osudu všech, kdo potřebují drahou léčbu. „Přispíváte k větší solidaritě a stabilitě českého zdravotnictví, což je důležité zvláště v době hospodářské krize,“ uvedl.

Zdravotnické poplatky za ošetření u lékaře, den pobytu v nemocnici, návštěvu pohotovosti a lék vyzvednutý na recept platí lidé od loňského roku. Poplatky podle Julínka znamenaly, že v roce 2008 nebyly poprvé v historii českého zdravotnictví limity na léčbu vážně nemocných.

Proti poplatkům však dlouhodobě vystupují sociální demokraté, podle nichž mají lidé nárok na bezplatnou zdravotní péči. Po vyhraných krajských volbách sociální demokraté v krajích poplatky omezili. V krajských zařízeních si je lidé mohou nechat proplatit od kraje.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?