Julínek: Kraje by měly mít možnost nakládat s majetkem nemocnic

14. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zrušení moratoria, které zakazuje prodávat majetek zdravotnických zařízení převedených na kraje po dobu dalších deseti let, by chtěl prosadit senátor Tomáš Julínek...


BRNO - Zrušení moratoria, které zakazuje prodávat majetek zdravotnických zařízení převedených na kraje po dobu dalších deseti let, by chtěl prosadit senátor a předseda výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu Tomáš Julínek

(ODS). Když už byly nemocnice převedeny na kraje, mají mít regiony právo nakládat i s jejich majetkem, řekl Julínek.

Vzhledem k moratoriu proto Julínek považuje za nekorektní prohlášení ministryně zdravotnictví Marie Součkové, že proti dluhům nemocnic stojí jejich majetek. Senátor doufá, že ke zrušení moratoria by mohlo přispět i veřejné slyšení před

senátním výborem na téma krajské zdravotnictví, které se bude konat 4. února.

Reformě zdravotnictví související se změnou v organizaci státní správy nebyla podle Julínka věnovaná dostatečná pozornost. Uvedl, že už z návrhu kompetenčního zákona bylo zjevné, že se jen přepsala značka okresní úřad na krajský úřad. Zdravotnictví tak zcela postrádá koncepci a nyní v zemi podle něj existuje 14 krajských a jedno státní zdravotnictví.

V úrovni zdravotnictví je navíc mezi regiony značný rozdíl, když například Jihočeský kraj má ucelený systém s jednou ústřední krajskou nemocnicí a několika menšími. Na jihu Moravy naopak zůstaly největší zdravotnická zařízení v rukou státu a na kraj přešlo jen devět menších nemocnic.

Nedotažená reforma zdravotnictví se kromě zadluženosti nemocnic dotýká například i lékařské služby první pomoci, doplnil Julínek. Veřejné slyšení před výborem Senátu by mělo ukázat, kdo by měl nyní předložit rychlé řešení situace s pohotovostní službou. Podle něj je nyní „na tahu“ ministerstvo zdravotnictví.

Problematiku zdravotnictví kraje řeší od loňského podzimu. Až od ledna se totiž regiony staly zřizovateli nemocnic, které do té doby byly ve správě okresních úřadů, tedy státu. Krajům činí největší starosti, že přebírané nemocnice mají obrovské dluhy.

Poslední střet krajů s ministerstvem zdravotnictví pak rozpoutala žádost Součkové o zaslání koncepce krajského zdravotnictví, na jejíž vypracování měly kraje v podstatě jen několik dnů. Šéfové krajů se chtějí v nejbližší době s ministryní zdravotnictví sejít.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?