Julínek: Mé odvolání je nedomyšlené

13. 1. 2009 12:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek se oficiálně rozloučil se svým postem. Na tiskové konferenci, původně věnované situaci ve zdravotnictví za finanční krizi, vyjádřil lítost nad tím, že jeho odvolání je nepromyšleným krokem bez koncepce. Podle Julínka byl i způsob dosti nestandardní...


Tomáš Julínek vyjádřil údiv nad tím, že premiér sice odvolání oznámil, ale ještě nevybral na jeho post žádnou náhradu. To je podle něj v době finanční krize velmi nezodpovědné. Zdůraznil také, že způsob jakým byl odvolán nepatřil mezi standardní.

„Problém vidím zejména v tom, že jsem neměl možnost o tom s panem premiérem hovořit. Neměl dost odvahy s tak zvaným přítelem z politiky prohovořit to tváří v tvář,“ okomentoval situaci Julínek. Dodal, že je pro něj důležité, aby jeho odvolání bylo spojeno s tím, že bude nějaká kontinuita.

„Nevím, jakým způsobem bude situace na ministerstvu pokračovat, proto považuji moje odvolání za nepromyšlené v kontextu toho, jak má fungovat tato vláda, která si do vínku dala slovo reformy. Nemá to jasnou zprávu pro občany z hlediska vládnutí, ani z hlediska samotného resortu a chybí kontinuita pro ODS, to mně vadí velice,“ dodal Julínek.

Reforma je politicky neutrální

Julínek na tiskové konferenci zhodnotil i práci sebe a svého týmu. Uvedl, že odchází s pocitem dobře odvedené práce. „Reforma je politicky neutrální, týká se práv pacientů, jistoty a kvality. Tento kodex by měl projít, není v něm totiž nic politického, nic, co by pacienty poškodilo. Je to důležité pro budoucnost českého zdravotnictví,“ dodal Julínek.

Zdůraznil také, že jeho odvoláním reforma z českého politiky nezmizí. „Někteří politici si myslí, že to by bylo dobré zamést ji pod koberec, ale toto téma se vždy nakonec objeví,“ upozorňoval Julínek.

Za končícího ministra se postavil celý jeho tým. Jednotlivci čekají, koho premiér do funkce ministra dosadí, a podle toho se rozhodnou, zda na resortu zůstanou.

„Bylo mi velkou ctí s panem ministrem pracovat, vážím si toho, že pan ministr nedbal na veřejné mínění, popsal zásadní problémy českého zdravotnictví a dokázal je měnit. Jsem rád, že jsem se na tom podílel. Zda zůstanu, záleží na tom, kdo a s čím na ministerstvo půjde,“ uvedl první náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?