Julínek mění Rathův nemocniční zákon

12. 9. 2006 11:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Zákon o neziskových nemocnicích bude platit dál, ministr Julínek však navrhne, aby se jejich vznik odložil až na začátek roku 2008. Roční odklad chce nový ministr zdravotnictví prosadit v novele zákona, kterou přinese na zítřejší zasedání vlády...


Praha -

Ještě před volbami Tomáš Julínek prohlašoval, že zákon zruší. „Je to tak špatný zákon, že by bylo nejlepší ho zrušit,“ vzkázal v pondělí prostřednictvím svého mluvčího Tomáše Cikrta. „Ale není pro to politická vůle, proto přicházíme pouze s úpravou stávajícího zákona.“

Úprava, s níž přichází, je však zásadní. Novela by posunula termín, kdy se státní nemocnice mají přeměnit na neziskové organizace. Původní termín byl 27. listopadu letošního roku. Julínek by chtěl, aby byl zákon účinný až od 1. ledna 2008.

Julínkův mluvčí Cikrt říká, že úřad chce získat prostor pro další úpravy zákona.

Předchůdce Tomáše Julínka však změnu razantně odmítá. „Mezi zrušením zákona a touto novelou nevidím naprosto žádný rozdíl. Úprava podle mě nemá šanci na to, aby prošla Sněmovnou. Nepodpoříme ji,“ řekl bývalý ministr zdravotnictví David Rath.

Co s chybou v zákoně?

Mezi hlavní problémy zákona o neziskových nemocnicích Tomáš Julínek řadí mimo jiné nejasnosti týkající se výše platů v neziskových nemocnicích. Odborový svaz pracovníků ve zdravotnictví minulý týden upozornil, že od Nového roku hrozí zaměstnancům budoucích neziskových nemocnic, že jejich platy nebude určovat stát, ale přímo zaměstnavatel.

To by znamenalo, že zaměstnanci nemocnic nedostanou přidáno, jak jim ministerstvo slibovalo. Zaměstnavatelé by naopak mohli mzdy snížit.

„Není nutné posouvat účinnost zákona o neziskových nemocnicích. Jednodušší by bylo doplnit zákoník práce tak, aby lékaři byli placeni jako státní zaměstnanci,“ prohlásila místopředsedkyně Lékařského odborového klubu Jana Vedralová, zastánkyně zákona o neziskových nemocnicích.

Kraje chtějí zákon zrušit

Ve středu by vláda měla projednat také návrh nového zákona o neziskových organizacích, který připravily kraje a předloží ho Pardubický kraj.

„Zákon o neziskových nemocnicích nutil kraje, aby doplácely na zdravotní péči. Na to nemáme peníze,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje Josef Janeček. „Na nutnosti zrušení stávajícího zákona se shodly všechny krajské úřady.“

David Rath i pracovníci ministerstva zdravotnictví tvrdí, že návrh krajů má minimální naději na úspěch ve Sněmovně.

Náměstci odcházejí

Nový ministr další změny zákonů nebo vyhlášek v nejbližších dnech nechystá. Další úpravy oznámí ve čtvrtek. Upřesnit by měl i personální změny ve vedení úřadu.

Na konci června Tomáš Julínek Aktuálně.cz řekl, že z ministerstva odejde zhruba 80 lidí. Minulý týden svůj výrok popřel. „Nikdy jsem nic takového neřekl, jde o výmysl médií.“ Personální změny pravděpodobně neproběhnou v tak velkém rozsahu, jak Julínek původně plánoval.

Nový ministr zdravotnictví však už odvolal náměstky Antonína Pečenku a Radovana Suchánka. Podle informací Aktuálně.cz v nejbližších dnech úřad opustí také Vladimír Dryml, přívrženec bývalého ministra Ratha. „Asi mu naháním hodně strachu z toho, jaké mám informace a co vím nejen o něm, ale i o některých jeho blízkých spolupracovnících a možná i samotném premiéru Topolánkovi,“ sdělil Aktuálně.cz minulý týden Vladimír Dryml.

Zdeněk Mihalco, Aktuálně.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?