Julínek nevyloučil spolupráci s novou ministryní

19. 1. 2009 10:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Odcházející ministr zdravotnictví Tomáš Julínek nevyloučil spolupráci s novou šéfkou resortu Danielou Filipiovou. Zatím ale nebyl schopen říci, o jakou formu spolupráce půjde. Uvedl, že novou ministryni čeká v období krize nelehký úkol: zabránit zadlužení českého zdravotnictví...


Pokud by se opozici podařilo prosadit úplně zrušení poplatků ve zdravotnictví, dá se předpokládat, že na konci letošního roku bude v resortu chybět až pět miliard. Odcházející ministr Tomáš Julínek (ODS) to uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. Podle něj se na zdravotnictví projeví i ekonomická krize, může to být ale až s ročním zpožděním. Pokud by poplatky byly odbourány, musel by znovu začít zdravotnictví dávat finanční injekce stát. Jeho platby zdravotního pojištění za děti, důchodce, studenty či nezaměstnané by se tak musely zvýšit.

Nástupkyni předám protikrizové plány

Julínek chce nové ministryni přenechat protikrizové plány. Podle něj ji čeká v následujícím roce poměrně složitý úkol. „Vstřícnost musí projevit jak premiér, tak ministr financí,“ uvedl Julínek. Potvrdil, že s nově jmenovanou ministryní má na tento týden domluvenou schůzku. „Budeme se bavit o spolupráci. Mám dobrý vztah k práci, která po nás zůstala a dobrý vztah k paní Filipiové,“ dodal Julínek. Filipiová již dříve uvedla, že na reformní kroky chce navázat.

Emmerová: Nominace Filipiové je degradací resortu zdravotnictví

Někteří sociální demokraté již Julínkovu nástupkyni zkritizovali. Nejostřejší slova zazněla z úst Milady Emmerové, hejtmanky Plzeňského kraje. „Pokud bych to řekla delikátně, jedná se o krutou degradaci,“ uvedla Emmerová s tím, že nominaci přijala „inženýrka architektka“. Dlouholetá členka senátního zdravotnického výboru Filipiová se rozhodla hejtmančin výrok nekomentovat.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?