Julínek zaútočil ostře na Žaloudíka

20. 10. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Tomáš Julínek obvinil svého senátního protikandidáta Jana Žaloudíka, že byl nomenklaturním kádrem.


V jednom z nejsledovanějších soubojů druhého kola senátních voleb začíná pořádně přituhovat. Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek z ODS začíná před druhým kolem hodně hlasitě připomínat, že byl jeho protikandidát a onkolog Jan Žaloudík za komunismu šest let šéfem místní organizace KSČ v Masarykově onkologickém ústavu. A dokonce nazval kandidáta ČSSD nomenklaturním kádrem.

„Pan Žaloudík o mně pořád nepravdivě šíří, že jsem byl za jeho odvoláním z Masarykova onkologického ústavu. V tom se bohužel projevuje jeho bolševická povaha a schopnost lhát. Od nomenklaturního kádra, který byl v Masarykově onkologickém ústavu předsedou místní organizace KSČ, si takovéto lži nemůžu nechat líbit,“ řekl včera HN Julínek.

Samotný Žaloudík sice připouští, že byl šest let členem KSČ, jakákoli tvrzení o tom, že by byl komunistickým prominentem, ale jednoznačně odmítá.

„Já jsem po promoci sice vstoupil do KSČ, ale v té době jsme žádnou velkou politiku nedělali. Rozhodně jsem nikdy nikomu neublížil. V KSČ bylo přes milion lidí, včetně spolustraníků pana Julínka, tak nevím, proč to proti mně teď používá,“ vrací úder Žaloudík.

Zároveň připomíná, že on sám byl po revoluci osm let děkanem Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a že nikdy nikomu jeho komunistická minulost nevadila.

„Tomáš Julínek potřebuje najít škůdce a nepřítele a snaží se tím zakrýt, že nemá žádný smysluplný program,“ dodává Žaloudík.

Takhle moc se přitom ještě kampaň v žádném z 27 senátních obvodů nevyostřila. Julínek prohrál v prvním kole se Žaloudíkem o 13 procent, a tak se snaží využít slabého místa svého protikandidáta, kterým jeho komunistická minulost určitě být může.

V obvodu Brno-venkov, kde v prvním kole skončil se 17 procenty na třetím místě komunistický starosta Ivančic Vojtěch Adam, ale Julínkovi ani tahle sporná taktika vyjít nemusí.

Už dlouho před prvním kolem voleb ale bylo jasné, že osobní vztahy mezi exministrem zdravotnictví Julínkem a respektovaným onkologem Žaloudíkem jsou napjaté.

Letos v lednu totiž dostal Žaloudík v Masarykově onkologickém ústavu (MOÚ), kterému dřív několik let sám šéfoval, od současného ředitele Jiřího Vorlíčka výpověď. Vorlíčka přitom dosadil v červnu 2008 do čela ústavu právě Julínek.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?