Jurásková bilancovala: protikrizová opatření měla být prosazena hned

1. 7. 2010 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Protikrizová opatření a větší pomoc zdravotním sestrám: to jsou dvě zásadní oblasti, s kterými není končící ministryně zdravotnictví Dana Jurásková (ODS) zcela spokojena. Podle ní tato opatření měla být prosazena hned po jejím nástupu do funkce. Více chtěla za roční působení v resortu udělat i pro zdravotní sestry.


Podle ministerstva hrozí českému zdravotnictví vážné finanční problémy. Vláda totiž přijala protikrizová opatření později a v omezené podobě.

Zdravotní pojišťovny tak letos vyčerpají rezervy z minulých let a nástupce Juráskové bude muset řešit, jak zajistit dosavadní kvalitu zdravotní péče. Propad ve výběru pojistného dosáhne do konce roku až 13 miliard korun.

„To, že nebyla přijata původní protikrizová opatření, považuji za velmi problematické. Ukazuje se, že jak se vyvíjí ekonomika, zejména veřejného zdravotního pojištění, to vůbec nebude lehké, a mohlo to být malinko snazší,“ řekla Jurásková na své poslední tiskové konferenci v čele resortu Podle ní nebylo možné v této politické situaci opatření prosadit.

Finanční stabilita nemocnic se zlepšuje

Ministryně jinak ale roční působení na ministerstvu hodnotí pozitivně.Přímo řízená zdravotnická zařízení zaznamenala podle ní za poslední tři roky významný posun k větší finanční stabilitě i vyšší ekonomické efektivnosti.

Klesá objem pohledávek po splatnosti, průměrné platy zaměstnanců rostou a zvětšuje se i objem péče. To je podle Juráskové i důsledkem efektivnější kontroly ze strany ministerstva.

„Státní nemocnice hospodaří vyrovnaně nebo se ziskem, rostě i produktivita práce,“ doplnil její slova náměstek Marek Šnajdr.

Se svým nástupcem jsem spokojena

Svého možného nástupce, kterým má být Leoš Heger (TOP 09), bývalý a velmi úspěšný ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jurásková prý zná léta jako velmi zkušeného a úspěšného manažera nemocnice.

„Zdravotnictví zná velmi dobře, navíc je to člověk, který je komunikativní, takže podle mého názoru má všechny předpoklady pro to, aby resort řídil dobře,“ uvedla Jurásková, která se po roce z ministerstva vrací na místo ředitelky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Neprozradila ovšem, co svému nástupci předá, aby v tom na ministerstvu pokračoval.Všichni náměstci a jejich úseky tedy připraví pro ministra zprávu, co považují za důležité a v čem by se mělo pokračovat. Rozhodnutí už ale bude na novém ministrovi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?