Jurásková chce novelou umožnit evidenci nákupů léků k výrobě drog

23. 10. 2009 8:56
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví chce připravit novelu, která by opětovně umožnila evidenci lidí kupujících léky zneužitelné k výrobě pervitinu. Ve sněmovně to dnes slíbila ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Nad rozhodnutím Úřadu pro ochranu osobních údajů, který nařídil osobní data uživatelů léků v evidenci zničit, se ministryně pozastavila.


Tímto rozhodnutím ochránců soukromí „byla v České republice nadřazena ochrana osobních údajů nad ochranu zdraví“, poznamenala ministryně na dotaz poslance Pavla Němce (ČSSD).

Náprava je podle Juráskové možná pouze novelou zákona o léčivech, termín jejího předložení ale nechtěla odhadovat s tím, že jde o „komplikovaný problém“.

Prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček ČTK řekl, že po uvolnění výdeje léků na chřipku a nachlazení s pseudoefedrinem dnes zaznamenaly lékárny nápor kupujících narkomanů.

Spotřeba těchto léků přitom po květnovém omezení výdeje klesla v dalších měsících až o 75 procent. Do té doby až 70 procent balení zneužili narkomani na pervitin.

Jurásková podotkla, že lékárníci budou nadále ověřovat totožnost kupujícího léky s pseudoefedrinem, přičemž mu nebudou moci prodat více než 30 tablet či sáčkům některého ze šesti přípravků. Nebudou však již schopni dohledat, zda si dotyčný nezakoupil léky v podobném množství v jiné lékárně, dodala.

Právě evidence kupujících, kterou má na starosti Státní úřad pro kontrolu léčiv, měla takovému zneužívání léků bránit.

Evidence, do které docházelo denně na 200.000 receptů, ale podle ochránců soukromí představovala databázi osobních a citlivých údajů, které by mohly být zneužity k zjištění, kdo jaké má choroby, kdo jaké bere léky.

Zájem o tato data by podle předsedy úřadu na ochranu soukromí Igora Němce mohly mít například farmaceutické firmy. Databáze byla podle Němce vedena v rozporu se zákonem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?