Jurásková: Péče o cizince nesmí ohrozit Čechy

17. 6. 2010 8:39
přidejte názor
Autor: Redakce
Země Evropské unie se po létech konečně dohodly na společných pravidlech pro přeshraniční zdravotní péči a její financování. "Jde o plánovanou péči, nikoli akutní. Akutní péči musí občan kteréhokoli státu na území jiného státu vždy dostat," řekla Právu ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.


Plánovaná péče je taková, kterou člověk potřebuje během určitého období. Jde například o operace různého charakteru. EU se nyní dohodla, že lidem by měla pojišťovna na zákrok dát stejnou částku, jakou by daný zákrok stál v domovské zemi. Pokud by byla péče dražší, pak by ji pacient doplatil ze své kapsy.

V Česku to už v podstatě takto funguje, takže pro české občany, kteří by vyjížděli za plánovanou péčí do zahraničí, velké změny nenastanou. Může se ale stát, že cizinci z okolních zemí budou jezdit za péčí do ČR.

„Bude-li dodržen princip, že poskytování zdravotní péče cizincům v České republice v žádném případě nesmí ohrozit kvalitu ani dostupnost zdravotní péče, není důvod se toho obávat,“ tvrdí Jurásková.

Reagovala tak na dotaz, zda se neobává invaze pacientů ze zemí, jako jsou třeba Německo nebo Rakousko, kde je zdravotní péče dražší.

Podle ministryně by se neměly prodloužit čekací lhůty na určité operace, například kyčelního kloubu, v ČR. „Ve chvíli, kdy kapacity českých zdravotnických zařízení budou využity maximálně, nemůže dojít k tomu, aby cizinec měl před českým pacientem přednost a jemu se tím pádem prodlužovala čekací doba,“ soudí ministryně.

Pokud Čech bude dlouho čekat na nějaký zákrok, může se nechat operovat v zahraničí. Třeba na kyčelní kloub se v ČR čeká rok i déle. Když se Čech rozhodne nechat se operovat v nějaké zemi EU, může si vybrat i zařízení, kde ho budou operovat.

Jeho zdravotní pojišťovna by mu pak zákrok měla předem schválit a proplatí ho do výše, kolik by zaplatila za tento zákrok českému zdravotnickému zařízení. Bude-li zákrok v cizině dvakrát až třikrát dražší, pak vše doplatí pacient.

Právo oslovilo ředitele velkých zdravotnických zařízení a všichni tvrdí, že se invaze cizinců nebojí a nečekají ji. Stejně tak si myslí, že jen málo Čechů využije možnost léčit se v zahraničí. Důvodem je fakt, že kvalita péče je plně srovnatelná včetně léků.

Zda skutečně nenastane léčebná turistika, ukáže čas. Nová pravidla ještě musí schválit Evropský parlament. To bude zřejmě na podzim.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?