Jurásková převzala funkci, chce uhájit poplatky

12. 5. 2009 10:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Resort zdravotnictví má opět novou ministryni, Danielu Filipiovou ve funkci včera vystřídala Dana Jurásková. Ta potvrdila, že hodlá navázat na práci své předchůdkyně, alespoň co se týče regulačních poplatků, které se pokusí zachovat v současné podobě. Ráda by také prosadila protikrizový balíček....


Premiér Jan Fischer, který Juráskovou do funkce jmenoval, si výběr nové ministryně pochvaloval. „Zdravotnictví pro ni není nějaká nová doména, právě naopak. Já myslím, že přinese řadu nových podnětů a že vláda má na čele takto citlivého resortu člověka, který je naprosto kompetentní, a já se na spolupráci těším,“ nastínil klady Juráskové premiér. Sama ministryně má jasně vytyčené úkoly, prioritou ale je uhájené regulačních poplatků v současném stavu. Podle ní nejde ani tak o to, kolik peněz se z poplatků vybere, ale jaké jsou díky změně chování pacientů úspory, které pak jdou na úhradu drahé péče. „Poplatky v každém případě ano, já teď budu bojovat za to, aby poplatky zůstaly v nynější podobě, protože pokud se systém bude dále změkčovat a bude se komplikovat, tak i regulační nástroj, největší profit z nich, je zásadně ohrožen,“ sdělila.

S opozicí bude muset bojovat i o další zásadní téma: protikrizový balíček. „Mým úkolem, a vlády, je získat podporu pro to, aby balíček byl přijat. Neříkám, že v nezměněné podobě, v každém případě může být výsledkem kompromisu, nejdůležitější pro mě je, aby dopady měly efekt, abychom získali zdroje, které potřebujeme,“ doplnila Jurásková. Jako další priority si stanovila úspěšné dokončení českého předsednictví, týká se to přípravy potřebných zákonů a čerpání evropských peněz. Daniela Filipiová ale o kontakt s resortem nepřijde, s Juráskovu se totiž domluvily na těsné spolupráci. „Jsme domluveny na úzké komunikaci, jsme v podstatě přítelkyně, dobře se známe, takže v komunikaci problém nebude,“ dodal nová ministryně. Filipiová, která byla ve funkci zhruba sto dní, popřála Juráskové „pevné nervy a dobré duševní zdraví“, obojí prý bude potřebovat.

Stěhování VFN nepřichází úvahu

Jednu věc ale nová ministryně bude chtít změnit co nejdříve, a to vládní usnesení o budoucnosti Všeobecné fakultní nemocnice. V něm je totiž jasně napsáno, že ministerstvo považuje za výhodné vybudovat pro nemocnici nový komplex. Resort sice tvrdí, že se jedná o omyl a nemocnici stěhovat nehodlá, Juráková, která od dubna VFN vedla, ale nechce nechat nic náhodě. „Zvažuji, že požádám vládu o revokaci tohoto usnesení,“ přiznala Jurásková na tiskové konferenci. Požaduje širší diskusi o variantách dalšího osudu fakultní nemocnice. Na důvodovou zprávu poukázali představitelé 1. lékařské fakulty UK s tím, že hovoří jen o jediné variantě, která je pro ně absolutně nepřípustná. „Důvodová zpráva je nešťastná, vypadla v ní jedna varianta - zásadní modernizace nebo rekonstrukce současného areálu. Ale jistě by se našlo víc variant,“ dodala nová ministryně.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?