Jurásková s poplatky souhlasí, nechce ale, aby z nich zbylo torzo

29. 4. 2009 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Dana Jurásková, která se má stát novou ministryní zdravotnictví, souhlasí se zdravotnickými poplatky. Zároveň ale připouští, že kdyby je měl parlament oklestit tak, že by z nich zbylo jen torzo, bylo by lepší zrušit je zcela...


„Ale já teď nemám v ruce návrh (na zrušení poplatků) celý a neznám ho dopodrobna, takže je to takové vyjádření, které není úplně informované,“ řekla dnes v rozhovoru pro Radiožurnál. Poplatky jsou podle ní „v pořádku, pokud regulují systém“. Výsledky to potvrzují, dodala.

Opozice proti poplatkům dlouhodobě vystupuje a ČSSD po vyhraných krajských volbách prosadila v krajských nemocnicích a lékárních jejich promíjení. Nelíbí se to současnému vedení ministerstva zdravotnictví, které to považuje za porušování zákona. Také Jurásková dnes prohlásila, že všichni musí dodržovat zákony. Do sporů o poplatky už několikrát zasáhly i soudy a boj o zrušení či omezení plateb se znovu vede i v parlamentu.

Jurásková dnes v rozhovoru pro Český rozhlas také varovala před naplněním slov středočeského hejtmana. David Rath (ČSSD) dnes pohrozil ukončením smluv s některými zdravotními pojišťovnami, kdyby dále udělovaly středočeským nemocnicím pokuty kvůli nevybírání poplatků. „Pokud začne hejtman ukončovat smlouvy se zdravotními pojišťovnami, tak se obávám, že vystavuje všanc poskytování zdravotní péče populaci, respektive krajům,“ uvedla dosavadní ředitelka pražské Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) a prezidentka České asociace sester.

Až svou práci v přechodné vládě Jana Fischera skončí, chtěla by se do těchto pozic vrátit, nyní jejich výkon pozastaví. Jurásková si nemyslí, že lze zastávat zmíněné funkce současně s prací ve vládě. „Nepovažuji to ani za možné ani za mravné,“ uvedla.

Reagovala tak na dotaz, zda to nechce udělat jako možný budoucí ministr vnitra a nynější šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina a věnovat se své původní funkci o víkendu. Pecina totiž oznámil, že post v čele antimonopolního úřadu neopustí, a pokud se ukáže, že výkon této funkce by byl právně neslučitelný s působením v roli ministra, o místo ve vládě nestojí. Když se členem Fischerova kabinetu stane, hodlá si prý po dobu účinkování ve vládě vybírat dovolenou a neplacené volno a o víkendu do ÚOHS dojíždět, aby řešil kauzy, v nichž je nezastupitelný. Jurásková Pecinův úmysl komentovat nechtěla. „To je jeho rozhodnutí,“ poznamenala.

Na ministerstvo prý Jurásková nepřichází s úmyslem dělat tam „čistky“, pokud ale nebude spokojena s některým z náměstků či jiných zaměstnanců, může ho vyměnit. V politice zůstat nechce. „Pro politiku nejsem stavěná,“ řekla.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?