Jurásková se dala očkovat na prasečí chřipku

21. 1. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková se včera nechala očkovat proti prasečí chřipce v očkovacím centru pražské Fakultní nemocnice Bulovka.


„Ano, je to demonstrativní akce, chci na sobě dokázat, že vakcína je bezpečná a očkování se nebojím. Můj příklad může ovlivnit některé lidi, kteří dosud váhali,“ řekla ministryně.

Její úřad týž den oznámil, že na prasečí chřipku v ČR dosud zemřelo 83 lidí, z toho šest za minulý týden. Většinou na komplikace v podobě zápalu plic.

Virem se nakazilo 2340 osob. Ve skutečnosti je jich ale mnohem víc, protože se vyšetřují jen závažné případy a u některých lidí má prasečí chřipka lehký průběh.

V ČR je nyní 238 000 vakcín a dosud se nechalo očkovat 57 074 lidí. Zájem tedy není velký, spíše naopak.

Stát přitom objednal celkem jeden milión vakcín a na jejich nákup vyčlenil 200 miliónů korun. „Stále hrozí druhá vlna epidemie, a proto se zatím nebudeme vakcín zbavovat ani nerozhodneme, zda je uvolníme pro zájemce,“ řekla Právu ministryně, ale tuto možnost nevyloučila. Pokud by část vakcín ČR neodebrala, náklady na jejich nákup budou nižší.

Jurásková chce v polovině února vědět po diagnózách, kteří pacienti se dali očkovat. Vláda také již rozšířila okruh nemocných, kteří vakcínu dostanou zdarma.

Nově jde i o diabetiky léčené inzulínem včetně diabetických dětí na inzulínu od 10 let.

Premiér Fischer se očkovat nedá

Ministryně řekla, že pro případ druhé vlny pandemie stát musí mít zásobu vakcín. „Pokud druhá vlna přijde, může se dramaticky změnit přístup obyvatel k očkování a pro tento případ musíme mít zásobu vakcín minimálně v počtu sto tisíc dávek,“ sdělila ministryně.

Očkováni jsou chronicky nemocní pacienti, zdravotníci a začíná se s očkováním kritické infrastruktury, tedy lidí nezbytných pro chod státu, jako jsou energetici, vodaři, plynaři, ale i policisté, hasiči a armáda.

Očkováni budou i členové krizového štábu a bezpečnostní rady státu. Jurásková je členkou obou těchto orgánů, a proto se nechala očkovat. Naopak očkovat se podle svých slov nedá předseda vlády Jan Fischer.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?