Jurásková vyzvala lékaře, ať očkují děti proti pneumokoku

11. 1. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková dnes vyzvala lékaře, ať očkují děti do jednoho roku věku proti pneumokoku. Peníze od zdravotních pojišťoven dostanou.


Rodiče mohou od 1. ledna nechat zdarma očkovat dítě, někteří lékaři však s tím zatím nezačali. Tvrdí, že musejí na vakcínu sami doplácet. Podle ministerstva to není pravda. Peníze od pojišťovny podle něj dostanou dřív, než je splatná jejich objednávka u distributora.

Až do konce loňského roku kupovali rodiče vakcínu v lékárně sami na recept a museli pak jít s dítětem na očkování. Nyní mají dostat děti očkovací látku včetně aplikace přímo v ordinaci svého lékaře.

„Nový systém je pohodlnější a bezpečnější pro pacienta,“ řekl první náměstek ministryně Marek Šnajdr. Když rodiče sami vakcínu vyzvedávali, nebyly zaručeny správné teplotní podmínky pro její uchovávání. Tratit prý nebudou ani lékaři.

Objednají látku u distributora, zaplatit mu musejí do 90 dnů. Od zdravotní pojišťovny mají dostat zaplaceno do 30 dnů. „Lékaři dostanou dříve zaplaceno od pojišťovny, než musí (vakcínu) sami hradit,“ uvedl Šnajdr.

Vakcína se podává v několika dávkách. Původně platili rodiče za celé očkování 6000 až 8000 korun, ministerstvo vyjednalo o třetinu nižší cenu. Znamená to, že na očkování ušetří i rodiče dětí, na něž se bezplatné očkování nevztahuje.

Ročně budou vydávat zdravotní pojišťovny na toto očkování asi 250 až 300 milionů korun. Třetinovým snížením ceny jim vznikne úspora 130 milionů korun.

Pneumokokové infekce patří mezi nejčastější i nejzávažnější onemocnění dětí, jimž lze očkováním předcházet. Způsobují záněty mozkových blan, bakteriální otravy, zápaly plic či akutní záněty středního ucha. Nejčastěji onemocní děti do jednoho roku věku.

Asi 11 procent malých dětí se zánětem mozkových blan na něj umírá, upozornil předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Celoplošné očkování proti pneumokokům plně hrazené z pojištění odsouhlasili čeští zákonodárci v říjnu. Dosud rodiče platili za jednu dávku asi 1700 korun, u nejmenších dětí jsou potřeba čtyři dávky. Očkováním dětí se částečně ochrání i dospělá populace, nákaza se nebude tolik šířit.

Plně hrazené očkování se týká dětí, u nichž se zahájí mezi třetím a pátým měsícem a do sedmého měsíce dostanou tři dávky. Dávky se aplikují přibližně po měsíci. Zdarma je pak i přeočkování ve dvou letech.

Některé rizikové skupiny dětí se očkují proti pneumokokům až do pěti let věku povinně. Řádově se to týká 4000 dětí ročně. Jsou to děti s porodní hmotností pod 1500 gramů či vážnými vrozenými poruchami imunity.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?