K omezení nadměrného pití alkoholu má přispět akce Suchej únor

1. 2. 2017 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
K omezení nadměrného pití alkoholických nápojů v Česku chce přispět akce Suchej únor, která začíná ve středu. Má přimět muže, ale i ženy k tomu, aby strávili měsíc bez kapky alkoholu.


Akci popáté pořádá Liga otevřených mužů spolu s klinikou adiktologie a Státním zdravotním ústavem. Organizátoři poukazují na to, že čeští muži patří v pití alkoholu ke světovým rekordmanům a nadměrná konzumace ohrožuje jejich zdraví i kvalitu života.

Podle výroční zprávy o stavu užívání drog za rok 2015 denně nebo téměř denně alkohol v Česku pije 19 procent mužů a šest procent žen. Zhruba 640.000 Čechů a Češek nad 15 let popíjí rizikově a může mít problém se závislostí. Muži tak denně vypijí minimálně tři piva, nebo šest decilitrů vína, či tři sklenky tvrdého, ženy pak přinejmenším dvě piva, nebo dvě sklenky vína, či lihovin. Dalších 540.000 lidí se k tomuto množství blíží.

„Suchej únor je tu proto, abychom si na jeden měsíc dali od alkoholu odstup. Díky tomu máme možnost poznat, jak na tom s pitím vlastně jsme. Smyslem akce je naučit se konzumaci alkoholu vědomě regulovat,“ uvedl Martin Jára z Ligy otevřených mužů (LOM).

Pro účast v kampani není nutné se registrovat. zájemci se ale mohou přihlásit na facebooku, mohou založit i vlastní tým. Loni se do akce zapojilo na 2000 lidí. Podle pořadatelů účast na akci prospěje zdraví. Člověk si pročistí tělo i mysl, lépe spí, má víc energie na práci i zájmy, dokáže kontrolovat svou případnou agresivitu, může zlepšit vztahy v rodině, užít si s čistou hlavou sex a také zjistit, že zábava se dá zažít i bez alkoholu, vypočítali organizátoři.

„Pití alkoholu není jen tolerovanou neřestí. Jde spíše o společenskou normu a součást identity českého muže. Situaci bohužel příliš nenahrávají ani současné veřejné elity,“ uvedl přednosta kliniky adiktologie Michal Miovský. Podle něj je alarmující zvlášť to, kolik zkušeností s alkoholem mají v Česku mladiství.

Podle školní studie ESPAD z roku 2015 dvě třetiny šestnáctiletých pily alkohol v posledních 30 dnech. Pět a víc sklenek si dalo 42 procent školáků. K pití nadměrných dávek aspoň jednou týdně se přiznalo 12 procent studentů. České děti si první sklenici alkoholu dají v průměru ve 12,6 roku. Nejoblíbenějším alkoholickým nápojem šestnáctiletých bylo pivo.

Podle výsledků průzkumu Eurobarometr je pro 87 procent lidí pití alkoholu přijatelné, 13 procent dospělých toleruje i pravidelnou konzumaci. Průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění o pivu na podzim roku 2015 ukázal, že průměrný dospělý Čech týdně spotřebuje zhruba osm půllitrových piv a Češka 2,5. Osobu závislou na alkoholu by za souseda nechtělo 74 procent dotázaných.

V roce 2015 na předávkování alkoholem zemřelo 342 lidí, v roce 2014 pak 322 osob. V roce 2014 se ze zdravotního pojištění na léčbu poruch, které způsobil alkohol, vydalo 1,06 miliardy korun.

Škodlivé pití odpovídá konzumaci 40 až 60 gramů alkoholu u mužů a 20 až 40 gramů u žen. Jsou to u mužů dvě až tři piva, čtyři až šest decilitrů vína a dva až tři „panáky“. U žen je to o sklenici méně. Rizikové pití pak představuje u mužů víc než 60 gramů a u žen přes 40, tedy u mužů přes tři a u žen přes dvě sklenice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?