K operaci chci primáře! Ano, ovšem za patnáct tisíc

15. 6. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Je to kontroverzní rozhodnutí, ale osobně ho považuji za správné. Je třeba odstranit stínovou ekonomiku, i když se to řadě lékařů nelíbí," říká k problematice možných příplatků za výkony konkrétních lékařů Roman Prymula, ředitel hradecké fakultní nemocnice.


Čeká vás operace? Chcete si vybrat lékaře, který vám zákrok provede? Chcete toho nejlepšího, primáře, specialistu?

Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že to nebude problém – jen si bude třeba připlatit. Tuto možnost dostanou i pacienti v královéhradecké fakultní nemocnici.

„Je to sice kontroverzní rozhodnutí, ale osobně ho považuji za správné,“ nechal se slyšet ředitel nemocnice Roman Prymula.

Za přednostu či primáře kliniky zaplatí pacient 15 tisíc korun, běžný lékař, kterého si bude přát, „přijde“ na 5 tisíc. Nemocnice mají vytvořit vlastní seznamy lékařů – vlastně takové ceníky. Poplatek není povinný, vždy půjde ?o dohodu mezi pacientem, doktorem a nemocnicí.

Operace, při nichž si lidé vyberou svého vysněného doktora, budou zpravidla naplánovány na víkendy, aby nezasahovaly do klasického rozvrhu zákroků.

„Všeobecně se ví, kdo je dobrý operatér a kdo ne. Systém však bude nastaven na kategorie přednosta, primář, kvalifikovaný specialista,“ vysvětluje ředitel Prymula.

Proč se vlastně ministerstvo rozhodlo k tomuto kroku, který kritizuje například Luboš Olejár, prezident Svazu pacientů? „Je nevýhodný pro chudší pacienty,“ říká.

Ministr Leoš Heger má vysvětlení: Zavedení poplatků má vymýtit korupci, letitý český zvyk, že si člověk může pod rukou sehnat operatéra, jehož si přeje.

Na negativní hlasy z nemocnic proto ministr reaguje až nečekaně příkře. „Lékaři byli zvyklí brát více, než je námi stanovená rozumná hranice, tedy 15 tisíc korun,“ pronesl Leoš Heger, mimochodem bývalý ředitel hradecké „fakultky“.

A právě v jejím současném šéfovi má ministr podporu. Také Roman Prymula zastává názor, že je nutné vyhnat ze zdravotnictví zavedené korupční praktiky.

„Je třeba odstranit stínovou ekonomiku, i když se to řadě lékařů nelíbí. Ono je jistě lépe mít příjem přímo a nezdaněn než přes nemocnici a redukován. Toto opatření určitě daný problém nevyřeší úplně, ale je to krok správným směrem,“ prohlásil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?