K operaci nechoďte! vzkázala nemocnice pacientům

8. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně do odvolání zastavila všechny neakutní operace. Nemocnice tvrdí, že to bylo kvůli vybírání dovolených lékařů a plánované údržbě operačních sálů. Ve skutečnosti šlo spíše o snahu ušetřit...


Brno - Zůstaňte doma, do odvolání zastavujeme všechny neakutní zákroky, vzkázalo vedení

Nemocnice má velké dluhy, podle údajů ministerstva zdravotnictví dlužila ke konci září po lhůtě splatnosti téměř tři sta milionů korun. Odkládáním operací si „pomáhal“ i odvolaný ředitel zadlužené Fakultní nemocnice v Olomouci Václav Rýznar.

„Mému otci řekli pouze to, že přijde na řadu nejdřív v lednu,“ říká dcera jednoho z pacientů, který měl jít do nemocnice u sv. Anny počátkem prosince na operaci kýly. Prodělal už všechna vyšetření a čtrnáct dní se na zákrok připravoval, i psychicky to nesl těžce. Když pak den před plánovaným termínem jeho žena zavolala do nemocnice, v kolik hodin má nastoupit, bylo jí pouze řečeno, aby nechodil.“

„Je to velmi nelidské,“ míní dcera. Nemocnice, kterou od loňského léta vede bývalý náměstek ministra zdravotnictví Michal Pohanka, na svém postupu nic špatného nevidí.

„Museli jsme zajistit vybrání dovolených a údržbu operačních sálů. A tak jsme doporučili přednostům klinik, aby neakutní zákroky neuskutečňovali,“ tvrdí mluvčí nemocnice Naďa Kuklínková.

Na námitku, že o dovolených a údržbě sálů muselo vedení předem vědět a při plánování s tím mohlo počítat, nereagovala. „Mrzí nás, pokud se některý z pacientů cítí dotčen odložením operace. Možná jsme podcenili jeho psychický stav,“ prohlásila pouze Kuklínková. Vzápětí však nepřímo přiznala finanční profit.

„Omezení provozu v období kolem vánočních svátků přineslo úspory, jichž bylo využito ke zlepšení finanční situace nemocnice,“ přiznala mluvčí. Podobná, mnohdy drastičtější opatření přijímají i jiné nemocnice,“ tvrdí Kuklínková.

Když totiž nemocnice vykáže určitý minimální počet výkonů, dostane od zdravotní pojišťovny sjednaný paušál, a má tedy své jisté. Během svátků navíc ušetří i na mzdových pří platcích.

„Běžně se s takovými postupy nesetkáváme, respektive nevíme o nich,“ uvedla mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Kateřina Zamastilová. Podle ředitele sousední Fakultní nemocnice Brno Jana Buriana by se provozní důvody rozhodně neměly stát důvodem a ani omluvou pro to, jak se s pacienty zachází. „Pro zrušení termínu plánované operace musí být závažné důvody, které má pacient znát,“ míní Burian.

ANDREA PAVELKOVÁ, MARTINA RIEBAUEROVÁ, Mladá fronta Dnes, 8.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?