K projektu Akord mají výhrady i pediatři

29. 4. 2009 10:57
přidejte názor
Autor: Redakce
Pediatrům se nelíbí projekt Všeobecné zdravotní pojišťovny Akord, tvrdí, že je připraven pro praktické lékaře pro dospělé a požadují specifickou formu projektu. Své připomínky sdružení předalo pojišťovně, ta o nich chce ještě jednat. Již nyní ale připravuje rozšíření tohoto projektu do všech krajů...


Proti projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny Akord se stále ozývají výtky mnohých lékařů. Po kritice Sdružení ambulantních specialistů své námitky prezentuje i Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost. Těm vadí, že projekt je koncipován spíše na praktické lékaře pro dospělé, požadují proto specifickou formu. „S panem Vepřekem, který je vlastně duchovním otcem projektu, jsme se dohodli, že projekt je šitý na praktiky pro dospělé a že spolu s ním připravíme jakousi metodiku dětského Akordu, který by byl lékařům nabízen od ledna 2010,“ popsal pro Zdraví.Euro.cz první místopředseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Milan Kudyn.

Pediatrům vadí zejména to, že by je pojišťovna skrze projekt nutila porušovat smluvní podmínky s ostatními pojišťovnami. „V Akordu je zmínka o tom, že pokud se pacient objedná telefonicky, bude do 15 minut ošetřen, ale lékař nemůže odhadnout, kolik mu do čekárny přijde mezitím lidí od jiné pojišťovny. Může tedy nastat situace, že v čekárně bude dřív pacient jiné pojišťovny, ale já budu muset vzít pacienta z projektu Akord a to podle mého názoru není fér,“ doplnil výtky pediatrů Kudyn. Další problém spatřují v tom, že po vyšetření pacienta v projektu by měl praktický lékař zvolit ambulantního specialistu, zavolat mu a pacienta objednat. „Ze zákona je svobodná volba lékaře, pacient stejně může jít kam chce. A z tohoto mám docela obavu. Pojišťovna by si tímto způsobem vyeliminovala určitou strukturu ambulantních specialistů a pro nás není přijatelné, abychom za pojišťovnu vytvářeli síť zdravotnických zařízení té dané specializace, to nám nepřísluší a je to nekolegiální,“ doplnil Kudyn.

VZP přiznává, že o připomínkách pediatrů ví a je připravena o nich jednat. Chystá také rozšíření tohoto projektu pro praktické lékaře pro děti a dorost od července 2009 do všech krajů. Původně podle Kudyna pojišťovna spojovala vstup do projektu Akord s navýšením kapitační platby, která by měla kompenzovat ztrátu peněz z odpuštění regulačních poplatků dětem do 18 let. To už ale nyní neplatí, kompenzace budou probíhat nezávisle na projektu.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?