Kachní prsa recept: dobře se doplňují s ovocnými omáčkami. Při jejich přípravě se stačí držet několika rad

přidejte názor
Kachní prsa s pomerančem
Autor: Shutterstock

Kachní prsa se pokládají za luxusnější verzi těch kuřecích. Vyznačují se lehce zvěřinovou chutí, přičemž kontrast šťavnatého masa a křupavé kůrčičky z nich činí vyhledávanou pochoutku. Udělat si je můžete ať už na pomerančích, tak na medu. Příhodnou přílohu ke kachním prsům může v parných dnech představovat třeba kuskusový salát.  

Na maso kachny má vliv její životní styl. Vzhledem k tomu, že se jedná o stěhovavého ptáka, disponují kachní prsa silnými svaly uzpůsobenými k dlouhým letům. Jakožto vodní pták pak má zejména pod kůží vrstvičku tuku, která ho izoluje od studené vody. Tyto vlastnosti se podílí na jedinečné chuti kachního masa.

Co se dozvíte v článku
  1. Kachní prsa recept: je libo na medu či na pomerančích?
  2. Kachní prsa na pomerančích
  3. Kachní prsa na medu
  4. Kachní prsa recept: tip na jejich zdravější přípravu
  5. Složení kachního masa
  6. Způsoby přípravy kachního masa ve světě
  7. Jak připravit kachní prsa?

Kachní prsa recept: je libo na medu či na pomerančích?

Kachní maso se pokládá za delikatesu. V mnohých českých domácnostech se dělají kachní prsa se zelím a knedlíkem. Pokud však máte zálusk na recept na kachní prsa na trochu jiný způsob, skvěle se kachní maso doplňuje s ovocnými omáčkami. Také je ho ale možné přidat i do salátu nebo k pečené zelenině. 

Kachní prsa na pomerančích

90 minut
4 porce

Proslýchá se, že se jednalo o oblíbenou lahůdku na medicejském dvoře. Kateřina Medicejská s ní po svatbě s Jindřichem Orleánským, syn francouzského krále, seznámila Francii, kde si kachna na pomerančích rychle získala na oblibě. Jestliže upoutala i vaši pozornost, můžete ji zkusit doma podle následujícího receptu.

Ingredience

  • 4 kachní prsa,
  • 4 velké pomeranče,
  • 2 větší šalotky,
  • 50 g cukru krupice,
  • 200 ml vody,
  • 100 g másla,
  • 4 lžíce červeného vinného octa,
  • 1× badyán,
  • 4× hřebíček,
  • citronová šťáva,
  • pepř a sůl.

Postup

  1. Nejdříve si připravíme kachní prsa. Ta omyjeme, osušíme a kůži nařízneme křížem. Prsa osolíme a opepříme z obou stran. Pokud byste zakoupili kachní prsa s kostí, kosti je nutné odstranit. Nyní je přendáme na pánev kůží dolů a na středním plamenu z nich ne
  2. Trvat by to mělo zhruba čtvrt hodiny. Tuk slijeme a následně kachní prsa přibližně na 5 minut opečeme ještě z druhé strany. Pak maso přendáme do pekáče a v troubě vyhřáté na cca 200 °C ho pečeme tak 10 minut. Upečená kachní prsa necháme chvilku odpočinout
  3. Zbývá nám připravit si pomerančovou omáčku. Začneme tím, že z pomerančů vymačkáme šťávu a nakrájíme si nadrobno šalotku. Do kastrůlku dále nalijeme vodu, přisypeme cukr, promícháme a vše přivedeme k varu. Směs vaříme přibližně 5 minut.
  4. Posléze přisypeme nakrájenou šalotku a za stálého míchání ji necháme zkaramelizovat, což by mělo trvat asi 5 až 8 minut. Ke zkaramelizované šalotce přilijeme vinný ocet a ještě 3 minuty mícháme. Poté do směsi přijde pomerančová šťáva a badyán s hřebíčkem.
  5. Vše spolu krátce povaříme (cca 5 minut), vyjmeme koření a podle potřeby zakápneme citronovou šťávou. Postupně přidáme máslo, čímž by měla vzniknout hustší konzistence. Omáčku na závěr rozmixujeme.
  6. Podávat plátky kachního masa můžete s opečenými brambory posypanými jarní cibulkou. Nezapomeňte k nim dodat pomerančovou omáčku, případně talíř dozdobit nakrájeným pomerančem.
Hodnocení
4.7 84x

Kachní prsa na pomerančích

Kachní prsa na medu

80 minut
4 porce

Kachní prsa se dají kombinovat také s medem a potřít marinádou, které dodává šmrnc citronová šťáva. Podávat je můžete s opečenými brambory, případně k nim ještě zhotovit omáčku a přidat rýžové nudle.

Ingredience

  • 4 kachní prsa s kůží,
  • med,
  • 1 lžíce sójové omáčky,
  • šťáva z půlky citronu,
  • 1 lžička barevného pepře,
  • olej,
  • pepř a sůl,
  • Na omáčku: 100 ml vývaru, med a hořčice.

Postup

  1. Kachní prsa opláchneme, osušíme a nařízneme je. Dáváme přitom pozor, abychom neřízli do masa. Prsa z obou stran osolíme, opepříme a potřeme trochou oleje. Poté je dáme do ledničky minimálně na půl hodiny, ideálně na hodinu.
  2. Zatím si připravíme marinádu. Do misky vložíme zhruba 5 lžic medu, lžíci sójové omáčky, barevný pepř a podle potřeby citronovou šťávu, vše spolu promícháme. Vytáhneme z ledničky kachní prsa, položíme je na suchou pánev kůží dolů a opečeme je dozlatova.
  3. Vyškvařený tuk sléváme, a jakmile maso získá zlatavou barvu, otočíme ho a ještě přibližně 3 minuty opékáme. Kachní prsa následně vložíme do pekáče, nalijeme na ně marinádu a přendáme do trouby vyhřáté na 180 °C. Maso pečeme 15 až 20 minut, dokud nebude ve
  4. Zdá-li se vám tato varianta moc suchá, můžete servírovat kachní prsa s omáčkou. Do výpeku z pánve přidáme med s hořčicí a přilijeme podle potřeby vývar. Vše přivedeme k varu a jen 2 minuty povaříme. Dochutíme solí a pepřem a máme hotovo.
Hodnocení
4.6 93x

Kachní prsa na medu

Kachní prsa recept: tip na jejich zdravější přípravu

Je pravda, že kachní maso se řadí k těm tučnějším druhům masa. Většina tuku je uložena v jeho kůži, a tak pokud chcete výsledný pokrm trochu odlehčit, doporučujeme maso zbavit kůže. Místo smažení na pánvi můžete zároveň nechat kachní prsa grilovat. 

Jako přílohu je ideální zvolit mrkev, která podporuje trávení. Připravit si ji můžete dušenou nebo ji zkombinovat třeba s hráškem. Mimoto se ke kachně hodí batátové pyré nebo na plátky nakrájeným kachním masem můžete poklást kuskusový salát s různými druhy zeleniny a bylinkami.

Složení kachního masa

Kachní prsa s kůží se sice mohou honosit krásně křupavou kůrčičkou, ta bez kůže ovšem obsahují méně kalorií, a to i v porovnání s kuřecími prsy. Oproti krůtímu masu v nich pak najdeme více železa, přičemž v kachním mase se nachází i selen, zinek, vitamín B nebo glycin. 

Kromě toho je kachní maso plné bílkovin. Na druhou stranu se v něm oproti již uvedeným druhům masa vyskytuje relativně vysoký obsah nasycených tuků. Z toho důvodu je třeba si kachní maso dopřávat s mírou a lepší ho je zbavit kůže. 

Domácí sulc je nejen chutný, ale také výživný. Obsahuje kolagen, který podporuje zdraví kloubů
Přečtěte si také:

Domácí sulc je nejen chutný, ale také výživný. Obsahuje kolagen, který podporuje zdraví kloubů

Způsoby přípravy kachního masa ve světě

Co se týče přípravy kachny, jde o všestranného ptáka, z nějž lze valná většina jeho částí využít ke snědku. Své o tom vědí v jihovýchodní Asii, kde se považuje za oblíbenou lahůdku. Kachní maso se totiž dobře doplňuje s jejich sladkými, kyselými a kořeněnými chutěmi. Asijské země zároveň patří k největším konzumentům kachního masa. 

V Číně se měla začít konzumovat pečená kachna již v 10. století za dynastie Severní Song. Posléze zde došlo k domestikaci kachny divoké, z níž byla vyšlechtěna proslulá kachna pekingská. Uzená kachní prsa na čaji pak jsou sečuánskou specialitou, kdy se maso nechává marinovat v rýžovém víně a sečuánském pepři.  

V Malajsii a Singapuru je zase populární například pokrm kiam chye ar, jde o polévku s kachním masem, solenými hořčičnými listy a konzervovanými švestkami. Jako slavnostní jídlo zvané bebek betutu slouží na Bali kachna potřená směsí koření, včetně kurkumy, zázvoru, galangalu a chilli, obvykle též krevetovou pastou. Pro zdejší obyvatele představuje kachna zdroj moudrosti. 

S čím máte nejraději kachní prsa?

Jak připravit kachní prsa?

Chcete-li křupavou kůrčičku, je třeba zprvu opéct kachní prsa na pánvi, aby se mohl vyškvařit tuk a kůže se zbarvila. Až poté se maso vkládá do trouby, kde se rovnoměrně propeče. Kachní kůže je totiž silnější než kuřecí, a pokud by nedošlo k vyškvaření tuku, pravděpodobně by byla gumová. 

Kdybyste se rozhodli péct kachnu pouze v troubě a ponechali ji v ní až do zkřehnutí kůže, mohlo by se vám její maso zdát poněkud suché. Vyškvaření tuku lze přitom pomoci tím, že na kůži kachny učiníte křížem přes sebe několik řezů, stačí jich udělat pár uprostřed. Dbejte ovšem na to, abyste při nařezávání kůže neprořízli maso. Řezy v kůži navíc brání kroucení masa při jeho opékání a zároveň díky nim k masu snáze pronikne koření. 

Kdo by nevěděl, jak upéct kachní prsa, hodí se dále vědět, že je není zapotřebí péct na oleji, dostatek tuku by měla pustit sama. Obecně se doporučuje s pečením kachny nespěchat, čím déle se peče, tím více tuku by se mělo uvolnit, a tím spíše docílíte křupavé kůrčičky. Signálem pro zvýšení teploty je, když se na pánvi utvoří větší vrstva tuku. Tuk následně můžete uschovat a využít při dalším vaření.

Když kůže zezlátne, maso se otočí a chvilku peče i na druhé straně, aby se zatáhlo. Následně už poputuje do trouby na dopečení. Po vytažení z trouby ho ještě nechte zhruba 5 minut odpočinout a poté už se můžete pustit do servírování. 

Když se vrátíme na samotný počátek, před nasolením masa je vhodné prsa důkladně osušit. Pokud by vám pečená kachní prsa od večeře zbyla, můžete její zbytky použít k přípravě salátu nebo je vložit do sendviče či bagety a vytvořit tak zcela jiné jídlo.  Do sendvičů přijdou vhod ale také grilovaná kachní prsa obohacená o kouřovou chuť.

Zdroje: recipetineats.com, cookingbythebook.com, visittuscany.com, foodandwine.com, theses.cz, zdravopedie.cz

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek