Kadmium má stejné účinky jako estrogen

17. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Velmi nízké dávky kadmia podávané krysám měly stejné účinky jako hormon estrogen. Zjistili to vědci z Georgetown University ve Washingtonu a výsledky své studie zveřejnili v odborném časopisu Nature Medicine...


Velmi nízké dávky kadmia podávané krysám měly stejné účinky jako hormon estrogen. Zjistili to vědci z Georgetown University v americkém Washingtonu a výsledky své studie zveřejnili v časopisu Nature Medicine. Informoval o tom internetový server NewScientist.

Kadmium je známé svou toxicitou především pro játra ledviny. Vyskytuje se v cigaretovém kouři, používá se do elektrických baterií a je ve větším množství obsaženo také v odpadních vodách a kalu.

Výzkumný tým pod vedením Mary Beth Martinové podával velmi nízké dávky kadmia krysám, kterým byly odoperovány vaječníky, jež v těle produkují estrogen. Těmto krysám pak aplikovali kadmium v dávkách srovnatelných s nejvyšší povolenou dávkou kadmia na týden pro jednoho člověka, kterou stanovila Světová zdravotnická organizace (WHO).

U pokusných krys vědci zaznamenali rychlý vývin dělohy, která byla zároveň výrazně větší a s hustší výstelkou, a dále hustší tkáň v mléčných žlázách, které začaly produkovat mléko. Dva geny, které se spouští estrogenem, byly u krys aktivované. Když vědci podali kadmiun březím krysám, jejich dcery dopívaly mnohem rychleji a vyvinula se u nich hustší tkáň v mléčných žlázách.

Hustší tkáň mléčných žláz je spojována se zvýšeným rizikem rakoviny prsu. Tým M.B. Martinové se nyní snaží zjistit souvislost s kadmiem.

Hlavními potravinami, kterými se do lidského organismu kadmium dostává, jsou obiloviny (především pšenice a rýže) a brambory.

(mka), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?