Kam kráčí a kde skončí nemocnice?

17. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvě otázky v jedné větě. Osobně se domnívám, že odpověď na ně neznají ani hlavní aktéři hry o budoucnosti karlovarského krajského zdravotnictví.


Je to smutné, že po více jak sedmi letech existence krajského zdravotnictví se dostáváme až na jeho naprosté dno způsobené během let krajskými politickými reprezentacemi ODS, ČSSD a nově i KSČM. Zkáza krajského zdravotnictví nastala rozhodnutím o sloučení tří krajských nemocnic do jedné akciovky (ODS + ČSSD), čímž byl nastolen nesmyslný rovnostářský princip jeho správy.

Bývalý hejtman JUDr. Josef Pavel s krajským radním pro zdravotnictví Ing. Jiřím Mutinským si za drahé peníze najali nekompetentní management nemocnice, vyvedli poskytování některých služeb mimo dosah nemocnice a provedli mnoho dalších nekvalifikovaných především politických zásahů do chodu krajského zdravotnictví.

Jejich krajští nástupci za ČSSD, jako vítězové voleb v roce 2008, teď sklízejí to, co vyprodukovali i jejich straničtí kolegové. Karlovarská krajská nemocnice, a.s., je zřejmě úplně na kolenou. Proč to krajským zastupitelům a veřejnosti Rada Karlovarského kraje nepřizná?

Proč krajský radní pro zdravotnictví MUDr. Václav Larva mlží, fabuluje a koná v podstatě kroky k úplné likvidaci krajského zdravotnictví?

Po dvaceti letech demokracie je skutečně zdrcující zjištění, že karlovarský nemocniční kolos může ovládat pouze pět zvolených zastupitelů a zbytek je odsouzen pouze do role nemohoucího pozorovatele.

Kde jsou sliby pana doktora Larvy dané při jednání Krajského zastupitelstva, že o volbě budoucího postupu v oblasti směřování krajského zdravotnictví proběhnou ještě jednání s jednotlivými kluby? Moc šancí na uzdravení krajského zdravotnictví nevidím.

Spíš se domnívám, že pokud lze ještě vůbec něco zachránit, je třeba udělat následující opatření: Vyčlenit poskytování zdravotní péče včetně k tomu sloužících nemovitostí v Chebu a Sokolově z Karlovarské krajské nemocnice, a.s.

Uskutečnit rychlou privatizaci nemocnic v Chebu a Sokolově za podmínky poskytování zdravotní péče v určeném nezbytném rozsahu pro spádové oblasti těchto nemocnic, při vytyčení cíle, aby tyto poskytovaly v budoucnosti kvalitní služby obdobného rozsahu a úrovně, jako tomu je u některých soukromých zařízení v našem kraji.

Nemocnici v Karlových Varech ponechat i nadále jako krajské zařízení, tzn.ve veřejně správním prostředí, jež by mělo občanům kraje garantovat dostupnost nemocničního zařízení na úrovni jakési menší krajské fakultní nemocnice.

Finanční prostředky utržené z privatizace nemocnic v Chebu a Sokolově použít výhradně na potřebné investice do nemocnice v Karlových Varech.

Vážení kolegové zastupitelé kraje, měst a obcí, konejme a zachraňme ještě co se dá a nesetrvávejme v pozici, jako by se nás problémy krajského zdravotnictví netýkaly. Je to naše povinnost vyplývající ze slibu, že budeme náš mandát vykonávat svědomitě, v zájmu samospráv a jejich občanů!

Autor je Senátor PČR

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?