Kampaň zemi neohrozí, zavřít některé nemocnice však může

6. 1. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Obávaný scénář se zřejmě nenaplní, pacienti budou mít kam jít i po prvním březnu. Akce Děkujeme, odcházíme podle analýzy ministerstva zdravotnictví kolaps systému nezpůsobí. Lékařské odbory však mají opačný názor.


Skutečně narušený provoz bude ve 30 procentech nemocnic. Kolem 130 pracovišť z celkového počtu 190 prý léčbu zvládne. A mezi nimi i jedenáct fakultních nemocnic, jejichž chod je pro celý systém klíčový. Hromadné odchody se podle závěrů ministerstva výrazněji dotknou jen tří z nich - Motola, Hradce Králové a Olomouce.

Ministr pošle kontrolory

Kampaň Lékařského odborového klubu (LOK) tak nejspíš neotřese celým zdravotnictvím, ale především menšími nemocnicemi, které se do ní zapojily nejsilněji. Těm totiž hrozí, že od prvního března nebudou schopné poskytovat péči, a tím pádem za ni od pojišťoven nedostanou ani zaplaceno.

„Jestli nebudou moci plnit svou úlohu, tak platby za péči urychleně přesuneme jinam. Peníze musí jít za pacientem,“ potvrzuje ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček. A přesně k takovému postupu resort Leoše Hegera (TOP 09) i vyzývá. Kontrolory pojišťoven chce dokonce na zvlášť oslabená pracoviště upozorňovat.

„Tento krok nelze chápat jako výstražný, ale jako ekonomicky naprosto racionální. Prostředky budou směřovat do zdravotnických zařízení, která budou realizovat léčbu,“ vysvětluje mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Ředitelé, kterým se personální situaci během následujících dvou měsíců nepodaří vyřešit, musejí počítat s tím, že je už v březnových úhradách čekají finanční citelné výpadky.

Kolik nemocnic takový scénář čeká, však zatím nikdo nedokáže říct. „Ta situace se mění každým dnem, obecně však lze říct, že čím větší nemocnice je, tím větší má i šanci na to, že situaci zvládne,“ myslí si místopředseda Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich. Přesto však odhaduje, že některá zařízení po odborářské akci bez újmy nezůstanou.

Někteří ředitelé budou stát před volbou, co ve své nemocnici zavřít, jiní by mohli provoz ukončit úplně.

Po odcházení zavírání?

„Myslím, že oddělení by se mohla rušit ve třetině zasažených nemocnic. Případů, kdy dojde na úplné uzavření, bude jen několik,“ odhaduje Friedrich. „U některých pracovišť už toto podezření máme, jmenovat je ještě nebudeme,“ dodává.

Naopak Jan Sedláček, koordinátor kampaně Děkujeme, odcházíme rovnou zmiňuje Nové Město, kde dalo výpověď 70 procent lékařů. „Neumím si představit, jak by to tam od března mohlo fungovat.“

Předseda LOK Martin Engel zavírání nevěří. „Personálním auditem pan ministr jen hrozí - lékaře chce zastrašit. Já věřím dohodě, kterou udělali hejtmani. Ta zněla tak, že akce Děkujeme, odcházíme nebude důvodem k redukci lůžek,“ říká Engel.

Pojišťovny to však vidí jinak.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?