Kanada se chystá povolit marihuanu pro léčebné účely

11. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kanadská vláda oznámila prozatímní plán na distribuování marihuany pro léčebné účely u pacientů. Jednalo by se o několik set lidí postižených rakovinou, artritidou, epilepsií a dalšími nemocemi...


NEW YORK - napsal deník The New York Times.

Rozhodnutí přichází šest týdnů poté, co federální vláda předložila zákon umožňující držení malého množství dosud nelegální marihuany.

Marihuana k dostání v „klubech soucitu“

Tisíce Kanaďanů přitom už dnes navštěvují tzv. compassion clubs ve Vancouveru a dalších městech. V těchto „klubech soucitu“ je marihuana zdarma distribuována lidem, kteří si s sebou přinesou lékařskou zprávu potvrzující, že droga může přispět k jejich uzdravení. Policie v těchto zařízeních sice občas provede razii, ale většina klubů funguje nerušeně dál.

Kanadskou vládu přiměl k rozhodnutí Nejvyšší soud v provincii Ontario. Ten došel v lednu k závěru, že federální zákony jsou protiústavní, protože neposkytují pacientům legální distribuční systém. Dal vládě čas do středy 9. července, aby situaci napravila.

Vláda se proti rozhodnutí soudu odvolala, ale mezitím se rozhodnutí soudu podvolila a bude do vyřízení odvolání marihuanu pacientům s lékařským povolením prodávat.


Pacienti, kterým lékař předepíše marihuanovou léčbu, si podle kanadského ministerstva zdravotnictví budou moci zakoupit měsíčně maximálně 30 gramů sušené drogy nebo vypěstovat 30 semínek ročně.

Gram marihuany by měl přijít na 4 americké dolary (asi 110 českých korun), což je polovina ceny na kanadském černém trhu. Sáček semínek přijde na 15 dolarů (přes 400 Kč). Droga se pěstuje v podzemní laboratoři v jednom bývalém dole v provincii Manitoba.

Odpůrci zákona tvrdí, že pozitivní léčebné účinky marihuany nebyly vědecky prokázány. Některé lékařské asociace zdůrazňují, že je třeba provést řádnou studii o dopadu užívání drogy na lidské zdraví. Je ale dokázáno, že látka tetrahydrocannabinol (THC) obsažená v konopí pomáhá tišit bolest.

„Je to malé vítězství, ale přece jen vítězství,“ pochvaluje si Alison Lyrdenová, pacientka s roztroušenou sklerózou, jež se ve středu demonstrativně procházela před parlamentní budovou s rostlinou marihuany v ruce a jointem v ústech, zatímco ji sledovaly zraky televizních kamer.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?