Kanadské Toronto hlásí nové oběti SARS

26. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kanadští úředníci vyzvali stovky torontských zdravotníků, aby se dobrovolně uchýlili do karantény. Tamní lékaři totiž potvrdili, že se ve městě - navzdory tvrzení WHO - stále šíří nebezpečné infekční onemocnění SARS...


Syndromu akutního respiračního selhání v Torontu v pátek podlehli dva lidé. Počet obětí se tak vyšplhal na dvacet čtyři. Příznaky choroby má dalších třiatřicet osob.

Jedenáct dní poté, co WHO konstatovala, že se v Kanadě podařilo šíření viru

zastavit, se v karanténě nachází asi pět set obyvatel města. Lékaři z Toronta sice tvrdí, že občané města nemají důvod k panice, mnozí jim ale nevěří.

Už teď je jisté, že nové případy zkomplikují život místním podnikatelům. „Z ekonomického hlediska je to horší než dopady teroristických útoků,“ tvrdí Rod Seiling, prezident torontské hotelové asociace.


Zatímco kanadské nemocnice mají znovu nejvyšší pohotovost, těžce postižený Tchaj-wan odmítl nabízenou pomoc Číny s tím, že má epidemii pod kontrolou. Peking navrhl, že mu poskytne sto tisíc chirurgických roušek a dvě stě tisíc ochranných obleků.

„Epidemii se nám podařilo stabilizovat. Neznamená to však, že bychom měli snížit naší ostražitost. Netvrdíme, že všechno je OK,“ prohlásil šéf tchajwanského vládního výboru pro boj se SARS Lee Ming-liang.

„Lidé mohou dál normálně žít. Preventivní opatření, jakým je kupříkladu měření teploty, však zůstávají i nadále nutná,“ dodal. Virus si zatím na ostrově vyžádal životy dvaaosmdesáti osob.

Hongkong, oblast s druhým nejvyšším počtem onemocnění SARS, v neděli oznámil další čtyři mrtvé. Do včerejška tu na akutní syndrom zemřelo nejméně dvě stě sedmdesát lidí.

Nové případy se objevily i v nejhůře zasažené Číně. Nedělní bilance hovoří o sedmi mrtvých a šestnácti nově nakažených.

Na celém světě zatím na SARS zemřelo kolem sedmi set lidí. Od loňského podzimu, kdy se v Číně objevily první případy, se nemocí nakazilo více než osm tisíc lidí.

Hospodářské noviny, 26.05.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?