Kanadský soud odmítl stížnost jehovistky na vnucenou transfuzi

30. 6. 2009 9:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Kanadský nejvyšší soud zamítl stížnost mladistvé jehovistky, že byla proti své vůli přinucena přijmout transfuzi krve a že tak byla porušena její práva. Soud poměrem hlasů 6:1 rozhodl, že takové soudně nařízené lékařské zákroky nejsou neústavní...


Sekta Svědků Jehovových transfuze krve odmítá, protože podle ní odporují bibli.

Čtrnáctiletá dívka dostala v roce 2006 na základě soudního rozhodnutí transfuzi krve, i když předtím s podporou rodičů podepsala prohlášení, že ji z náboženských důvodů nechce. Dívka tehdy trpěla vnitřním krvácením. Tři psychiatři, kteří posuzovali její stav, dospěli k závěru, že chápe svou zdravotní situaci i důsledky odmítnutí transfuze.

Podle zákona kanadské provincie Manitoba však mohou být osoby mladší šestnácti let lékařsky ošetřeny i proti své vůli, pokud soud dospěje k závěru, že je to v jejich nejlepším zájmu. Dívka proto na základě soudního rozhodnutí transfuzi dostala.

Případem se zabýval i manitobský odvolací soud, který vnucenou transfuzi jednomyslně podpořil.

Kanadský nejvyšší soud se nyní takovým případem zabýval poprvé. I když stížnost dívky odmítl, v rozsudku uvedl, že před rozhodnutím o vnucené léčbě nezletilých se musí brát v úvahu stupeň jejich zralosti a schopnosti rozhodovat, a přisoudil dívce náhradu soudních výdajů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?