Kanadští vědci rozluštili genom viru související zřejmě se SARS

14. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kanadští vědci v sobotu oznámili, že rozluštili genom koronárního viru, který je možná původcem závažného plicního onemocnění zvaného SARS, jemuž podlehlo na světě již více než 125 lidí...


VANCOUVER - Kanadští vědci v sobotu oznámili, že rozluštili genom koronárního viru, který je možná původcem závažného plicního onemocnění zvaného SARS. Viru podlehlo na světě už více než 125 lidí.

Rozluštění genetického kódu tohoto koronárního viru by mohlo podle vědců z výzkumného střediska Michaela Smithe ve Vancouveru pomoci potvrdit, že je původcem těžkého akutního syndromu dýchacích cest a případně umožnit udělat první účinný test odhalení této nemoci.

„Zřejmě bude možné použít určité části genomu tohoto viru k odhalení infikovaných pacientů,“ řekl doktor Marco Marra, ředitel laboratoře v kanadské provincii Britská Kolumbie.

Testy, které jsou nyní používány pro zjišťování nemoci, umožňují potvrdit infekci v koronárním viru, jenž patří do kmene virů způsobujících nezhoubný katar. Negativní výsledek však nestačí k vyloučení SARS.

Informace obsažené v genomu „nám také řeknou, zda se SARS podobá jinému viru, a otevře cesty pro pochopení biologie tohoto viru“, řekl doktor Marra.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?