Kancelář exministra Němce vyhrála zakázku VZP za 120 mil

26. 4. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) má dodat za 120 milionů korun počítačový systém na vymáhání pohledávek sdružení, ve kterém je advokátní kancelář, kde má podíl bývalý ministr Pavel Němec.


Zakázku, kterou vyhrálo sdružení Němec, Bláha a Navrátilová, exekutor Juraj Podkonický a vymahačská firma BSP Lawyer Partners, musí ještě potvrdit správní rada pojišťovny, píšou Hospodářské noviny (HN).

Sdružení vyhrálo v tendru už před rokem. Tehdy šlo o zakázku nejen na software, ale i na samotné vymáhání pohledávek za celkem 430 milionů. Kolem tendru se ale vyrojily pochybnosti o neho průhlednosti a po volbách ještě zesílil tlak, aby VZP zakázku zrušila. Tendr navíc kritizoval antimonopolní úřad. VZP tedy tendr zúžila pouze na dodávku softwaru a začátkem dubna vyhlásila už podruhé vítězem sdružení.

Někteří členové správní rady VZP, ve které sedí současní i bývalí politici, a která musí zakázku ještě schválit, prý nechápou například, proč si VZP najímá na dodávky softwaru advokáta - tedy člověka z úplně jiné než počítačové branže. A navíc tvrdí, že celá zakázka je nejspíš až o desítky milionů předražená. Chtějí znovu vyjednávat o ceně a vymínili si, že před podpisem smlouvy musí vítězné firmy přinést podrobný návrh, jak bude software fungovat, píše deník.

Co vše bude program umět a kdo ho ve skutečnosti vytvoří, se není podle HN možné dovědět. „Bližší informace o této zakázce vám bohužel nemůžu sdělit,“ řekla deníku s odkazem na advokátskou mlčenlivost Jana Navrátilová, sestra Pavla Němce a spolumajitelka kanceláře. Němec už od začátku tvrdí, že se na tomto tendru ve společné firmě nepodílí.

I tak je však Němcovo angažmá pro některé členy správní rady prý nepřijatelné, protože s ním i někdejším šéfem tuzemské tuzemské exekutorské komory Podkonickým je spojena řada kontroverzních kauz. Němec například jako ministr spravedlnosti dokázal měsíčně provolat 120.000 Kč, zajistil si vliv na resort i po odchodu, v době úřednické vlády zase stál v pozadí dvoumiliardového tendru na domácí vězení. Účastnil se také polotajných schůzek k očištění Jiřího Čunka z obvinění z údajné korupce.

Němec spolu s dalšími advokátními kancelářemi vyhrál tendr ČEZ na poradenství v Česku a v cizině a za 60 milionů Kč vymáhá jeho kancelář dluhy pro Ředitelství silnic a dálnic. Na právní poradenství si Němce najímá vzdělávací institut ministerstva zdravotnictví, píšou HN.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?