Karcinom plic bývá diagnostikován pozdě

24. 11. 2015 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce

Počet nových případů plicního karcinomu v České republice narůstá. Nemoc je většinou diagnostikována až v pozdních stadiích, kdy vyhlídky na přežití pacienta rapidně klesají. Pěti a více let od okamžiku diagnózy se dožívá 20 % nemocných. Na nebezpečí nemoci upozorňuje nový web www.80procent.cz.




V České republice ročně onemocní rakovinou plic zhruba 6700 lidí. První stadium karcinomu je téměř bezpříznakové a nemoc bývá diagnostikována pozdě. Při odhalení nemoci v I. a II. stadiu se udává pětileté přežití u 58 % pacientů, při zachycení ve IV. stadiu je to pouze 7,5 %.
Cílem osvětové kampaně je upozornit na rizika, informovat o možnostech léčby i upozornit na nová terapeutika vyvíjená českými vědeckými týmy a v konečném důsledku snížit stávající negativní trend. „Start kampaně jsme naplánovali na Mezinárodní nekuřácký den, který připadá na 19. listopad, abychom poukázali na hlavní rizikový faktor rakoviny plic – kouření. Chceme v lidech vzbudit zájem o vlastní zdraví, a pokud jsou kuřáci nebo v zakouřených prostorách často pobývají, zdůraznit nutnost preventivních prohlídek,“ říká výkonný ředitel neziskové organizace Onkomaják Tomáš Kruber.

Nové možnosti terapie

„Nové cílené biologické léky umožňují zasáhnout maligní struktury buňky a zabránit přenosu špatného signálu. Tím se dramaticky zlepšily léčebné výsledky u molekulárně definovaných typů onemocnění. Ani v současnosti však nelze pokročilé onemocnění stoprocentně zastavit. Plné vyléčení s nasazením dalších metod je možné pouze u časných stadií,“ zdůrazňuje přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc. „Posledním hitem klinické onkologie je imunoterapie s použitím nových postupů, které aplikací cílených monoklonálních protilátek odbrzdí zablokovaný imunitní systém a aktivují vlastní obranu proti nádoru. U rakoviny plic má imunoterapie mimořádný potenciál. Ale ani ta nebude vhodná pro každého,“ dodává prof. Petruželka.
Nejdále ve vývoji je přípravek DCVAC/LuCa české společnosti Sotio, který je nyní ve fázi klinického testování u pacientů z 16 onkologických pracovišť v České republice a na Slovensku. Přípravek má i další varianty, jež jsou testovány u nemocných s rakovinou prostaty a rakovinou vaječníků. V prevenci česká populace pokulhává. Na pravidelné preventivní lékařské prohlídky dochází pouze 5 % dotázaných. Podle průzkumu většina z těch, kteří se s rakovinou plic setkali v rodině či blízkém okolí, nepřestala kouřit a ani o tom neuvažuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?