Kardiaci se zatím nedočkají

28. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
O zřízení pracoviště, které by výrazně ulehčilo léčení lidí postižených infarktem, bojuje Masarykova nemocnice již více než rok. Výstavba centra tzv. miniinvazivní kardiologie je ale...


Ústí nad Labem - limitována jak dostavbou bukovského areálu nemocnice, tak penězi, které jsou potřeba na zakoupení specializovaného přístroje - angiolinky.

Ústecká Masarykova nemocnice si dokonce s předstihem zajistila služby lékařky pro tento obor. „Žádost o zřízení pracoviště, podaná na ministerstvo zdravotnictví, zatím zůstala bez odezvy, šance ale zůstává. Angiolinky je několik typů, vzhledem ke stavu dostavby bude ale zřejmě nutné koupit mobilní zařízení,“ uvedla mluvčí Masarykovy nemocnice Kamila Němcová. V Ústeckém kraji s 830 tisíci obyvateli zatím podobné centrum chybí.

Na kardiovaskulární choroby zemře v zemi ročně přes 60 tisíc lidí, infarktu podlehne více než třetina z nich. Nejúčinnější léčba, kdy je zavedena do postižené cévy trubička určená k jejímu rozšíření, se tak dostane jen nepatrné menšině. Až 40 procent lidí postižených infarktem zemře v prvních minutách a hodinách, protože se včas nedostanou do nemocnice ke specializovanému ošetření. Mezi dva hlavní faktory kardiovaskulárních nemocí patří kouření a přejídání se.

Šéf vědecké rady Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Martin Sameš vyslovil již před časem přesvědčení, že centrum může být v Ústeckém kraji v největším zdravotnickém zařízení v regionu - což je právě Masarykova nemocnice. S centrem nemocnice počítá již v novém bukovském areálu, kde jsou pro něj připraveny i vhodné prostory.

top, Ústecký deník, 28.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?