Kardiaky čeká nová léčba

12. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacientům s onemocněním srdce se dostane během jednoho roku nové léčby. Lék Prestarium výrazně snižuje infarkt myokardu a srdeční zástavu - až o 20 procent. Srdeční selhání pak dokonce o 39 procent. Potvrdil to předseda České kardiologické společnosti, docent Jaromír Hradec...


Pacientům s onemocněním srdce se dostane během jednoho roku nové léčby. Lék Prestarium výrazně snižuje infarkt myokardu a srdeční zástavu - až o 20 procent. Srdeční selhání pak dokonce o 39 procent.

Včera to potvrdil docent Jaromír Hradec, předseda České kardiologické společnosti. „Nejrozsáhlejší studie tohoto léku, který se až dosud používal na léčbu vysokého krevního tlaku, prokázala, že je velice výhodný i pro pacienty s onemocněním srdce,“ řekl Hradec.

Výsledky studie Evropa, do níž bylo zapojeno 12 000 pacientů z 24 evropských zemí a z České republiky pak 2176 pacientů, ukázala, že lék Prestarium se osvědčuje také právě u lidí, kteří trpí onemocněním srdce.

„Jsou to vynikající výsledky, které ukazují, že tento lék může být plně použit pro lidi trpící srdeční chorobou,“ řekl při středeční večerní prezentaci studie kardiologické veřejnosti České republiky profesor Petr Widimský z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, který byl i českým koordinátorem této studie.

Ministerstvo zdravotnictví bude požádáno o rozšíření kategorizace tohoto léku i na kardiaky. To by mohlo být během jednoho roku.

Denní dávka, kterou by hradily pojišťovny, by stála asi 6,50 koruny, což není mnoho. Kardiaci by tak dostali po aspirinu, dále beta-blokátoru a statinů čtvrtý prokazatelně úspěšný lék na srdeční choroby.

Václav Pergl, Právo, 12.09.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?