Kardiologii hrozí konec operací

30. 3. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Zruší, nebo nechá VZP přežít kardiostimulační středisko v hodonínské nemocnici? Tato otázka už několik měsíců trápí nejen její vedení. Zajímá především obrovské množství kardiaků v okrese.


I mezi nimi už se totiž o možném zrušení pracoviště nebo přinejmenším o omezení jeho provozu kvůli ukončení provádění výkonu implantací také šušká.

„Informací, že bych musela dojíždět až do některé fakultní nemocnice v Brně, jsem velmi znepokojena,“ neskrývala své rozhořčení seniorka Helena Bendová z Hodonína. Ta před několika lety podstoupila operaci srdce a kardiologickou péči a pomoc potřebuje minimálně jednou za měsíc.

„Rozhodně by to znamenalo zhoršení dostupnosti lékařské péče. Řada pacientů s nemocemi srdce jsou totiž starší sedmdesáti let. Jsou omezeni pohybovými problémy, často imobilní, špatně převozuschopní a dojíždění by jim značně zkomplikovalo život,“ je přesvědčena pacientka hodonínského kardiostimulačního střediska.

Ta se obává, že pracoviště v Brně by byla přeplněná a na kontrolu by tak musela při svém komplikovaném zdravotním stavu čekat i několik hodin. „Navíc by mě do Brna musela vozit dcera, která by si musela vzít vždy dovolenou,“ popisuje Helena Bendová trable, které by mohly po zrušení pracoviště v hodonínské nemocnici nastat.

Jak by kapacitně brněnská pracoviště zvládala nápor obrovského počtu pacientů z okresu Hodonín, není jasné ani kardiologovi Janu Danczikovi z hodonínského pracoviště kardiostimulace, jemuž hrozí ze strany VZP zrušení.

„V registru mám patnáct set pacientů. Totéž i můj kolega,“ upozornil jeden z dvojice lékařů, kteří implantace kardiostimulátorů v Hodoníně úspěšně provádějí. Střediska, která podle něho mají tradici, kvalitu a splňují kritérium počtu výkonů ročně, by měla být zachována.

Vedení nemocnice i kardiologové teď čekají, jak dopadnou výsledky šetření Všeobecné zdravotní pojišťovny, která podle lékařů nehodlá nadále proplácet implantace na menších pracovištích, přímo na místě. Její zástupci se totiž podle vyjádření Jihomoravského kraje chystají přímo do tohoto zdravotnického zařízení.

„V Hodoníně jsou zkušení kardiologové, kteří provádí až sto padesát operací kardiostimulátorů ročně. Navíc je naše pracoviště jediné v Jihomoravském kraji - pokud nepočítáme centra ve fakultních nemocnicích v Brně. Vedení kraje v čele s hejtmanem podporuje zachování pracoviště v naší nemocnici a vede s VZP jednání, která by mohla přinést pozitivní výsledek,“ uklidnil ředitel Nemocnice TGM Antonín Tesařík.

Přesto z vyjádření VZP vyplývá, že ke zrušení některých ze šestnácti kardiostimulačních center navržených k zániku, skutečně dojde.

„Konečný seznam budeme znát v dubnu. V každém případě bude jasné, které dostupné a vysoce specializované pracoviště pacienty z těchto nemocnic přebere,“ naznačil pouze mluvčí VZP Jiří Rod.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?