Kardiometabolický syndrom v prevenci kardiovaskulárních onemocnění

21. 9. 2015 10:44
přidejte názor
Autor: Redakce

KARDIOMETABOLICKÝ SYNDROM Kardiovaskulární onemocnění (KVO) na podkladě aterosklerózy jsou stále nejčastější příčinou úmrtí téměř na celém světě. V Evropě na tato KVO umírají každým rokem více než 4 miliony lidí. Choroby vyskytující se v populaci masově jsou nazývány epidemiemi a každá epidemie má tzv. obecný zdroj, což představuje určitou „chybu“ v životním stylu nebo v životním prostředí dané populace. V případě aterosklerózy a KVO je tímto obecným zdrojem strava bohatá na nasycené mastné kyseliny, které jsou obsaženy především v živočišných tucích (s výjimkou rybích tuků), a to zvláště v mléčném tuku a červeném mase. Je známo, že bez obecného zdroje epidemie nevznikne, ale na druhé straně choroba nevznikne u všech jedinců populace, i když jsou obecnému zdroji vystaveni. Vznik nemoci závisí na dědičné výbavě i na výskytu dalších rizikových faktorů, které vedou k rozvoji aterosklerózy: dyslipidemie, hypertenze, kouření, sedavý způsob života, diabetes mellitus 2. typu a chronický stres. Inzulinová rezistence Největší problém současného životního stylu je bohatá nabídka potravin, mezi kterými je mnoho technologicky nevhodně připravených, např. uzeniny, tučné mléčné výrobky, cukrovinky, dorty, sladké pečivo, sladké nápoje aj. S nadměrným příjmem vysokoenergetické stravy bohaté na nasycené mastné tuky, jednoduché cukry (a také kuchyňskou sůl) jde ruku v ruce nedostatečný pohyb, tj. sedavý způsob života. To vede logicky k ukládání přebytečné energie v podobě tuků.



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?