Karlovarská krajská koalice odsouhlasila pronájem nemocnice

14. 9. 2010 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarská krajská koalice složená z ČSSD a KSČM se shodla na pronájmu sokolovské nemocnice soukromé společnosti, kterou kvůli tomu založí vlastníci privátní nemocnice v Ostrově na Karlovarsku, bratři David a Michal Soukupové.


Investičním garantem záměru se má stát Sokolovská uhelná, která je podle krajských radních připravena do sokolovské nemocnice vložit řádově desítky miliónů korun.

Prvním krokem má být oddělení sokolovské nemocnice od Karlovarské krajské nemocnice (KKN), pod kterou pak zůstanou už jen nemocnice v Karlových Varech a v Chebu. Zatím nejsou vůbec dohodnuty podmínky pronájmu sokolovské nemocnice, protože smlouva má být teprve připravena do konce října letošního roku. K pronájmu samotnému má dojít od 1. ledna příštího roku.

„Výběrové řízení na pronájem pořádat nebudeme, protože ostrovská nemocnice je ve vlastnictví firmy, která má za sebou výsledky,“ komentoval hejtman kraje Josef Novotný (ČSSD), podle kterého koaliční zástupci hlasovali jednomyslně.

Přitom v programovém prohlášení se radní před dvěma roky zavázali voličům, že přemění nemocnice na neziskové organizace. „Legislativa není taková, aby se nám to mohlo podařit,“ vysvětloval hejtman.
Podle krajského radního pro zdravotnictví Václava Larvy má být pronájem dvacetiletý, přičemž nemovitý majetek nemocnice má zůstat v majetku kraje.

„KSČM měla k dnešnímu memorandu řadu připomínek, které sepíšeme a dáme koaličnímu partnerovi k dispozici,“ uvedl náměstek karlovarského hejtmana Jaroslav Borka (KSČM), podle kterého je třeba se takovým nepřesnostem v konečné smlouvě vyhnout.

Borka, který je osobně proti pronájmu, přitom například navrhuje kratší dobu nájmu v řádu kolem pěti let s následnou opcí. „Také žádáme vylepšit možnosti výpovědi nájemní smlouvy,“ uzavřel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?