Karlovarská krajská nemocnice má skončit ve ztrátě 40 miliónů

26. 7. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarská krajská nemocnice, a. s., (KKN) bude podle plánu na letošní rok hospodařit se ztrátou přibližně 40 miliónů korun. Propad mohl být ještě vyšší, ale Karlovarský kraj už nemocnici poslal třicetimiliónovou dotaci jako kompenzaci za očekávaný nižší výnos od některých menších zdravotních pojišťoven.


Ztráta tak bude patrně o 14 miliónů korun nižší než v loňském roce. Přitom v původním plánu, který kraji před časem představilo bývalé vedení nemocnice, se mluvilo o ztrátě až 100 miliónů korun, což bylo pro kraj jako vlastníka nemocnice nepřijatelné. Na výsledcích plánovaného hospodaření se mají projevovat prvky nové koncepce, kterou kraj nyní chystá.

„Už se začala také uplatňovat výběrová řízení na některé dodávky, náklady se tak snižují v některých případech až o 30 procent,“ řekl krajský radní Jaroslav Bradáč (ČSSD).

Nemocnice se podle něj také pokusí provádět některé drahé ošetření a výkony úspornějším způsobem. Konkrétní kroky nové koncepce však Bradáč zatím nechtěl upřesnit. „Musí být ale zachován objem péče,“ poznamenal k tomu radní.

KKN pro letošek počítá s výnosy 1,44 miliardy korun a s náklady ve výši 1,51 miliardy. Ve srovnání s loňskem to je u výnosů pokles o 1,3 % a u nákladů pokles o 1,17%.

Tradičně největší příjem má nemocnice od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Stejně tomu bude i letos, kdy od VZP je naplánovaný příjem 976 miliónů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?