Karlovarská krajská nemocnice musí mít vyrovnané hospodaření

12. 1. 2009 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarská krajská nemocnice (KKN) musí dokládat vedení Karlovarského kraje čtvrtletně výsledky hospodaření s tím, že muejí být vyrovnané. Je to jeden z úkolů, kterým nová krajská rada pověřila management krajské akciové společnosti...


pod kterou spadají nemocnice v Karlových Varech, Chebu a Sokolově. Až do zpracování zdravotní koncepce krajských nemocnic by se také nemělo rušit žádné oddělení, informoval novináře hejtman Josef Novotný (ČSSD).

Krajští radní se dohodli na pěti bodech, kterými pověří vedení nemocnice. Kromě striktně vyrovnaného hospodaření a zachování stávající zdravotní péče ještě rada potvrdila zachování kardiologického oddělení v karlovarské nemocnici, uložila pracovat na zlepšení personální situace v nemocnicích a předložit výstupy z komise, která zdravotní koncepci připravuje k posouzení nezávislému odborníkovi.

Hejtman nechtěl spekulovat o tom, co by následovalo při nedodržení vyrovnaného hospodaření. Jak ale naznačil, mohl by to být důvod k personálním změnám. „Hejtman by odvolal mě, já bych ale stihla ještě odvolat manažera nemocnice,“ řekla s nadsázkou radní pro zdravotnictví Berenika Podzemská (Doktoři za uzdravení společnosti).

Podle Podzemské hospodařila například karlovarská nemocnice 15 let se ziskem, a není tak důvod, proč by si všechny tři nemocnice neměly vydělat na vlastní provoz. „Investice jsou něco jiného, tam se bez prostředků kraje neobejdeme,“ uvedla. KKN ale je nyní ve ztrátě 120 milionů korun.

Krajská koncepce zdravotnictví by měla být zpracována zhruba do dubna. Vedení kraje chce její podobu prodiskutovat i s odbornou veřejností a následně ji předložit veřejnosti včetně důsledného vysvětlení záměru. Chce tak předejít chybám minulého vedení, kdy se proti krokům kraje ostře stavěla města, například Cheb.

V oblasti zlepšení personálního stavu v nemocnicích už některé kroky začaly mít efekt. Podle Podzemské je zájem o stipendia, které kraj nabízí lékařům a zdravotním sestrám, v Sokolově a poté v Karlových Varech vzniknou v nemocnicích malé jesle, aby se sestry a lékařky mohly vracet z mateřské dovolené dříve a třeba na zkrácený úvazek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?