Karlovarská krajská nemocnice zváží postoupení dlužných poplatků

27. 10. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarská krajská nemocnice a.s. (KKN) zvažuje možnost, že postoupí pohledávky za nezaplacené zdravotnické poplatky soukromým subjektům. Dluhy, které pacienti v nemocnici mají, dosahují nyní už 1,42 milionu korun, přičemž i po dvou výzvách poplatky zaplatilo jen asi jedno procento dlužníků, informovala mluvčí KKN Barbora Silná.


Celkem za sebe poplatky neuhradilo 4359 pacientů, kteří jsou nyní vedeni jako dlužníci v registru KKN. Nejstarší evidované dluhy za neuhrazené poplatky jsou z května 2008. „Nejnižší dlužná částka je deset korun, naopak nejvyšší dluh čítá částku 8460 korun,“ upřesnil právník KKN David Korba.

KKN, pod kterou patří krajské nemocnice v Karlových Varech a Chebu, se snaží dlužníky vyzývat k zaplacení. „Pacienti, kteří neměli v hotovosti peníze na zaplacení regulačních poplatků, podepsali uznání dluhu a v případě, že ve lhůtě nezaplatili, tak jim zasíláme upomínky doporučenou poštou,“ doplnil právník společnosti.

Náklady na vymáhání neuhrazených pohledávek však zatěžují rozpočet krajské nemocnice. „Pouze na poštovném za 4500 rozeslaných upomínek nemocnice zaplatila 120.000 korun a náklady spojené se soudními poplatky činí dalších 200.000 korun,“ dodal Korba.

Navíc se podle něho nyní po novele zákona zvýšily soudní poplatky z původních 600 korun na 1000 korun za jednotlivý případ. „Tyto poplatky musíme uhradit pokaždé, když žádáme soud o vydání platebního rozkazu, takže předpokládané náklady na vymáhání spojené se soudními poplatky by činily zhruba čtyři miliony korun,“ shrnul Korba.

Postoupení pohledávek cizímu subjektu je ale zatím krajní cestou, kterou by se nemocnice mohla vydat. „Je to opravdu krajní varianta, ale neuhrazené poplatky zatěžují rozpočet KKN. Všem dlužníkům chceme dát poslední šanci na to, aby si své dluhy řádně zaplatili,“ poznamenal předseda představenstva KKN Luděk Nečesaný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?