Karlovarská nemocnice a kraj investují do špičkových přístrojů

30. 3. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Unikátní, nejrychlejší a šetrnější k pacientovi. To vše splňuje nový, ultramoderní počítačový tomograf, který do provozu uvedla karlovarská nemocnice.


„Jedná se teprve o druhý přístroj podobné kvality a technologie v České republice. První byl dodán do Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem na sklonku loňského roku,“ uvedl Jaroslav Dyčka, jednatel společnosti Philips, která tomograf karlovarské nemocnici dodala.

Investice přišla Karlovarskou krajskou nemocnici na 28 milionů. Součástí byla nová klimatizace místností s CT, nová okna, podlaha a výmalba.

„Deset milionů za nové CT zaplatil kraj, deset milionů hradila nemocnice z úvěru a zbytek z ceny jde z provozních účtů nemocnice,“ uvedla ekonomická ředitelka Ivana Svobodová.

Nový tomograf je schopen během jedné rotace kolem pacienta sejmout 128 zářezů, zatímco starý a dosluhující přístroj uměl pouze čtyři. „To umožňuje nejen výrazně lepší a přesnější zobrazení, ale především podstatně zvyšuje rychlost vyšetření. Díky tomu pacient absorbuje do svého těla podstatně menší množství rentgenového záření,“ nastínil výhody CT systému Dyčka.

Nový přístroj, který splňuje nároky špičkové moderní medicíny a plně zapadá do rozvoje kardiovaskulárního centra v karlovarské nemocnici, ocenili také lékaři.

Nový CT systém umožní i ty vyšetřovací metody, které dosud v nemocnici nemohly být prováděny, například CT vyšetření srdečních chlopní, CT vyšetření myokardu, CT vyšetření koronárních tepen a další, a řadu ze stávajících podstatně zdokonalí.

Například CT angiografie tepen a žil nebo vyšetření tenkého střeva. „Nový přístroj nám otevírá brány k novým metodám především v oblasti vyšetření srdce a cév, ale i plic, tlustého střeva a dalších orgánů,“ uvedl Jiří Hofmann, primář radiodiagnostického oddělení karlovarské nemocnice.

Dodal, že na novém CT se sníží množství kontrastní látky, která je před vyšetřením aplikována do těla pacienta pomocí krevního oběhu. „Její spotřeba klesne přibližně o čtyřicet procent,“ vysvětlil. Ilja Horník, ředitel pro lékařskou péči karlovarské krajské nemocnice, ocenil, že lékařský a zdravotnický personál zvládl bez problémů odstávku zastaralého tomografu, kvůli níž museli být pacienti přibližně měsíc převáženi na toto vyšetření do sokolovské nemocnice.

„Měli jsme obavy, bylo to dlouhé. Novým tomografem se karlovarská nemocnice stává pracovištěm s vyšší úrovní zdravotní péče a špičkou v oboru radiodiagnostiky v České republice,“ zdůraznil.

Moderní superpřístroj oceňují také lékaři karlovarského ARO. „Jsme rádi, že ho konečně máme. Parametry tohoto přístroje patří ke světové špičce, což nám umožní specializovaná vyšetření,“ uvedl primář Roman Brázdil.

Tendr na lůžka se bude opakovat

Nový CT systém v karlovarské nemocnici bude v provozu čtyřiadvacet hodin denně, a pokud bude potřeba, k dispozici bude také pacientům z Chebska a Sokolovska. „Jde o špičkový přístroj, který bude maximálně využit. Jsem rád, že jeho cena je podstatně nižší než v jiném kraji,“ uvedl hejtman Josef Novotný (ČSSD).

Podle něj tím začíná nejen dodávka nových přístrojů do všech tří nemocnic v kraji. „V nejbližší době zahájíme výstavbu nového, moderního pracoviště akutní medicíny v karlovarské nemocnici za půl miliardy. Je třeba odstranit veškeré pochybnosti o zakázkách,“ poukázal hejtman na to, že výběrové řízení na dodávku polohovacích lůžek za 53 milionů korun pro všechny tři nemocnice bylo právě včera komisí pro otevírání obálek zrušeno.

„Jeden z pracovníků karlovarské nemocnice obálku s nabídkou otevřel, což bylo v rozporu se zadávacími podmínkami, a nyní musíme začít znovu. Nevylučuji, že šlo o porušení pracovní kázně,“ vysvětlil hejtman. Kdo získá tuto zakázku, to bude jasné až za šest týdnů. „Výběrové řízení musí představenstvo zrušit a vypsat nové,“ vysvětlil Jaroslav Bradáč, krajský radní pro životní prostředí.

Ten si netroufá tvrdit, zda šlo o porušení pracovní kázně daného úředníka. „Firma zaslala nabídku v obálce, kterou vložila do další obálky. Tu špatně označila, proto ji pracovník otevřel. Do výběrového řízení se celkem přihlásily dvě firmy, jedna nabídka přišla ještě dnes ráno. Ani jednu z nich jsme neposuzovali a ani do nich nenahlédli,“ doplnil radní Bradáč.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?