Karlovarská nemocnice bude žalovat pojišťovny

24. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Změna právní formy karlovarské nemocnice se v praxi odrazí především v oblasti odměňování zaměstnanců. O platech rozhodne hospodářský výsledek, nikoli ministerstvo...


Karlovy Vary - I karlovarská nemocnice, nedávno transformovaná z příspěvkové organizace na společnost s ručením omezeným, se pravděpodobně bude připojovat k připravovaným žalobám dalších nemocnic na zdravotní pojišťovny.

Důvodem je skutečnost, že nemocnice, které byly v loňském ruce podle nařízení ministerstva přinuceny plošně zvýšit mzdy všem zaměstnancům, nedostaly koncem roku 2003, opět podle rozhodnutí ministryně Marie Součkové, ani korunu z nadvýběru pojistného ze strany zdravotních pojišťoven.

„V loňském roce jsme jen na mzdách vyplatili našim devíti stům zaměstnanců celkem 26 milionů korun. Přestože ministryně slíbila, že koncem roku bychom měli od pojišťoven z nadvýběru pojistného získat nějaké peníze zpátky, nestalo se tak,“ potvrzuje ředitel Nemocnice Karlovy Vary Jiří Štefan.

Nemocnice v loňském roce z vlastních rezerv ještě snížila náklady, vyplatila všechny navýšené mzdy, včetně odměn, ale nenaplnila tržby.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
nemocnice Karlovy Vary

„Od pojišťoven jsme nedostali to, co jsme dostat měli,“ komentuje ředitel Štefan neudržitelnou situaci a systém financování zdravotnictví a pokračuje:

„Zdánlivě je to přitom jednoduché - jestliže poskytneme zdravotní péči, měli bychom za ni dostat zaplaceno. V praxi to však nefunguje.“

V současné době nově vzniklá společnost s ručením omezeným chce zachovat mzdy na dosavadní úrovni, tedy tak, jak je de facto nastavila Součková v loňském roce.

„Celá transformace se v praktickém smyslu vlastně nejvíce dotkne našich zaměstnanců v oblasti odměňování. Jsme nyní totiž takříkajíc v reálu, nikdo nám nic ve mzdových otázkách nenařizuje. Nyní jednáme s odbory, věřím, že se nakonec dohodneme na kompromisu,“ doplňuje ředitel Štefan s tím, že letošní rozjezdový rok bude sice po všech stránkách náročný, ale především pro personál. Kvalita ani rozsah péče v nemocnici se nijak nezmění.

SILVIE RISOVÁ, Sokolovský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?