Karlovarská nemocnice má novou JIP pro novorozence

10. 8. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V Karlovarské krajské nemocnici (KKN) byla otevřena modernizovaná novorozenecká jednotka intenzivní péče. Péči o novorozence i jejich matky zdravotnickému personálu ulehčí moderní přístrojové vybavení i příjemné, barevně laděné prostředí.


Modernizovaná jednotka intenzivní péče pro novorozence se stala součástí perinatologického centra, které je jediným svého druhu v Karlovarském kraji. Podle zástupce primáře oddělení Zdeňka Vaňka patří mezi 11 center svého druhu v republice. Pečuje o novorozence, kteří mají jakýkoli problém s poporodní adaptací, jsou nezralí nebo mají nízkou porodní hmotnost.

„V Karlovarském kraji, kde se ročně narodí 2500 dětí, to představuje zhruba 250 až 300 novorozenců za rok. Díky této přestavbě i novějšímu technickému vybavení si slibujeme určitý posun v péči,“ řekl Vaněk ČTK.

Novorozenecká JIP nabízí 12 lůžek, z toho čtyři pro intenzivní a resuscitační péči. Na výsledné podobě oddělení se podíleli lékaři i zdravotní sestry. „Rodiny, jejichž děti na jednotce intenzivní péče pobývají, prožívají často velmi náročné a stresující období. Proto je důležité, abychom se jim místo, kde s dětmi tráví čas, snažili co nejvíce zpříjemnit. Hodně pomáhají například i pestré barvy,“ uvedla vrchní sestra Andrea Horáková.

Přestavba oddělení začala v únoru v místě původních operačních sálů, které ale svému účelu nesloužily už od roku 2012. Na místě v rámci celkové modernizace nemocnice za 121 milionů korun vzniká nové dětské oddělení. Projekt centralizace lékařské péče v KKN potrvá do letošního října, dosud bylo prostavěno 38 milionů korun. Rekonstrukce kompletně hradí Karlovarský kraj.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?