Karlovarská nemocnice může na dálku pracovat s pražskou Homolkou

15. 3. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři z centra intervenční kardiologie karlovarské nemocnice a kardiochirurgie Nemocnice Na Homolce v Praze mohou nyní společně konzultovat závažné případy. Umožňuje jim to propojení takzvaným telemostem. Ten výrazně zkrátí rozhodování, jak postupovat při záchraně lidí...


Karlovy Vary - postižených například infarktem myokardu. Stejným telemostem je s Nemocnicí Na Homolce propojeno i kardiocentrum v Liberci. Novinářům to v úterý řekl vedoucí karlovarského centra Michal Paďour.

Technické zařízení pro přímý videopřenos poskytla karlovarským lékařům bezplatně Nemocnice Na Homolce. Karlovy Vary hradí pouze telekomunikační náklady související s přenosem. Telemost mezi oběma nemocnicemi se zatím koná každé úterý.

„Prezentujeme kolegům v Praze kardiografii nemocných, u nichž přichází v úvahu chirurgický zákrok. Zatím jsme takto konzultovali deset případů. Asi polovina z nich už byla odeslána k zákrokům do Prahy a Plzně. Další na výkon čekají. Přínosem tohoto zařízení je především velká flexibilita a obrovské úspory času,“ poznamenal Paďour.

Karlovarské intervenční kardiologické centrum provádí především angioplastiky zúžených cév. V případech, kdy je třeba rozsáhlejší zákrok kardiochirurga a operace bypassu, jsou pacienti odesíláni právě do Prahy či Plzně. „Dříve lékaři kvůli konzultacím cestovali mezi nemocnicemi. To díky telemostu odpadá. Když z ní vyplyne, že je zákrok akutní, je ještě týž den pacient převezen,“ uvedl Paďour.

Kardiocentrum karlovarské nemocnice ukončilo v lednu zkušební provoz a nyní je pacientům k dispozici 24 hodin denně. Zařízení, které se otevřelo loni v červenci a stálo 56 milionů korun, může přijmout až 150 lidí měsíčně. Stát přispěl asi 30 miliony korun, Karlovarský kraj jako zřizovatel nemocnice uhradil 18 milionů korun na další přístrojové vybavení. Na stavební a technické úpravy pak přispěli sponzoři osmi miliony korun.

Od loňského července do konce února vyšetřilo kardiocentrum asi 900 lidí. Zákroků v něm bylo provedeno kolem 340 a kolem 180 lidí bylo dále převezeno ke kardiochirurgickým operacím do Prahy a do Plzně. „Do půl roku bychom tu chtěli začít s implantováním běžných kardiosimulátorů. Vše je připraveno, zbývá jen uzavřít smlouvu se zdravotní pojišťovnou,“ dodal Paďour.

V Karlovarském kraji zemřelo za devět měsíců loňského roku 2175 lidí, což je o 49 méně než ve stejném období roku 2004. Úmrtnost na nemoci srdce a cév ale ve stejném období vzrostla o 58 případů na 1059. Nejčastěji zemřeli lidé ve 304 případech na ischemické nemoci srdeční. Šlo o meziroční nárůst o 116 případů.

Podle Paďoura je v Karlovarském kraji mnoho nevyšetřených lidí s cévními a srdečními potížemi. Alespoň částečně vylepšit tento stav by mělo právě nové kardiocentrum. „Intervenční centrum v regionu chybělo, a to se na současném situaci podepsalo. Pro lékaře, a vlastně i pro pacienty, bude vyšetření mnohem dostupnější,“ uvedl Paďour.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?