Karlovarská nemocnice shání peníze na opravu i od občanů

20. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení karlovarské nemocnice po čtyřech letech čekání na státní dotace na druhou etapu rekonstrukce a dostavby tohoto zdravotnického zařízení chce začít samo shánět finanční prostředky a nejrůznější zdroje financování. Chce přitom oslovit i občany celého regionu...


ať už formou sbírky nebo prostřednictvím speciálně pro to vzniklé nadace. Vyplynulo to z informací ředitele nemocnice v Karlových Varech Jiřího Štefana. „Nelze se nadále spoléhat pouze na státní prostředky,“ uvedl Štefan a pokračoval:

„Druhá etapa rekonstrukce nemocnice je připravovaná od roku 1999, kdy jsem nastoupil do funkce. Ihned byla vypracována studie a v roce 2000 jsme se přihlásili do programu ministerstva zdravotnictví o finance. Rok nato jsme měli k dispozici projektovou dokumentaci a stavební povolení.

Bohužel se změnila metodika ministerstva zdravotnictví a projevil se nedostatek finančních zdrojů, takže jsme s žádostmi o zařazení do programu ministerstva zdravotnictví a státní dotace neuspěli,“ popisoval ředitel nemocnice s tím, že nemocnice si nechala rovněž vypracovat plastický model rekonstrukce.

„Druhá etapa rekonstrukce nemocnice znamená kompletní změnu organizace poskytované péče,“ konstatoval Štefan, podle kterého by měly být po ukončení druhé etapy všechny obory akutní péče soustředěny do jednoho místa, tedy do hlavní budovy. V jejím přízemí by měla vzniknout příjmová část pro pacienty přivážené rychlou záchrannou službou.

„Zde by měla být poskytována superakutní pomoc,“ podotkl Štefan s tím, že zde nebudou chybět operační sály. V prvním patře hlavní budovy má být zřízena přijímací recepce pro příchozí mobilní pacienty.

„Odsud z centrální haly by byli posíláni pacienti do jednotlivých oddělení nemocnice podle potřeby,“ vysvětloval ředitel, podle kterého by ve druhém patře byla centrála jednotky intenzívní péče včetně ARO a kardiovaskulární a intermediální jednotky.

Třetí patro má patřit jednotce intenzívní péče dětského oddělení a ve čtvrtém patře má být zřízeno běžné dětské oddělení. Páté patro obsadí administrativa a na střeše má být vybudován heliport. Vedle hlavní budovy mají stát dvě vedlejší, s lůžkovou částí nemocnice. Součástí rekonstrukce má být rovněž obnova stávajícího pavilónu číslo čtyři.

„Přestavbou by se pokoje měly změnit na dvoumaximálně třílůžkové,“ podotkl ředitel s tím, že se sem má přestěhovat oddělení nukleární medicíny.

„Vzniknout by zde mělo oddělení centrální sterilizace a nástavba a centralizace operačních sálů. Chybět nebudou ani zevní úpravy, jako například vjezdu do nemocnice, který by měl být jednosměrný. Parkoviště by mělo být dvoupatrové, aby všichni návštěvníci měli možnost parkovat v areálu nemocnice,“ dodal.

„Změnou zřizovatele není od začátku roku karlovarská nemocnice státním zařízením, ale krajským,“ připomněl Štefan, podle kterého nyní neexistuje na ministerstvu zdravotnictví program, ze kterého by bylo možné ze státních zdrojů začít financovat zahájení nových staveb krajských nemocnic.

„Proto se musíme spolehnout na hledání vícezdrojového financování,“ podotkl Štefan s tím, že nemocnice předpokládá účast krajského úřadu, karlovarského magistrátu, ale iobecních úřadů v okolí města, velkých i malých firem, a dokonce občanů.

Tady zatím neví Štefan, zda by se uskutečnila sbírka, nebo by vznikla pro tento účel nadace, v jejímž čele by měla stát známá osobnost regionu.

„Samozřejmě máme také své zdroje, počítáme s dodavatelským úvěrem, nějaké peníze získáme z prodeje nepotřebných ubytoven a dalšího zbytného majetku nebo tu je možnost získání prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie,“ vypočítával ředitel s tím, že všechny příjmy by se měly soustředit pro jediný cíl, provedení druhé etapy rekonstrukce a dostavby nemocnice.

Náklady na realizaci druhé etapy rekonstrukce nemocnice odhaduje Štefan na 800 miliónů korun, přičemž stavební práce přijdou na 530 miliónů korun.

Rudolf Voleman, Právo, 20.11.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?