Karlovarská nemocnice živě přenášela operaci cév kolegům

14. 11. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Ze sálu kardiocentra karlovarské nemocnice se poprvé pro lékaře v nemocnicích v Sokolově, Ostrově a Chebu vysílala on-line operace. Odborníci mohli sledovat angioplastiku, chirurgický zákrok na zúžených cévách.


Účelem bylo zprostředkovat kolegům operaci na vlastní oči včetně předvedení možností, které kardiologům dávají moderní technologie, které Karlovarská krajská nemocnice (KKN) využívá, řekl dnes novinářům primář kardiocentra Michal Paďour.

„Jedná se o moderní instrumentální metody, které mají pomoci k přesnější diferenciaci zúžení na cévách. Dosud jsme byli odkázáni na luminografické a rentgenové zobrazení, které je dobré, ale není zcela přesné. Nyní máme k dispozici sondy, které se zavádějí přímo do tepny,“ uvedl Paďour.
Pacientem, na kterém lékař Roman Ondrejčák angioplastiku prováděl, byl dvaasedmdesátiletý muž, jenž už před dvěma lety byl v Karlových Varech hospitalizován, ale tehdy ještě nebylo potřeba tepny vyztužit takzvaným stentem. Je to tenká trubička z jemných materiálů, která vyztuží cévu a zvýší její průchodnost.

Podle Paďoura díky novým technologiím, které umí uvnitř tepny přímo změřit pomocí tlaku její průchodnost, a intervaskulárnímu ultrazvuku, který dokáže zobrazit vnitřek cévy, mohou nyní lékaři přesněji rozlišit, kdy už je třeba zavést stent a kdy ještě ne. Každá výztuž jednak zatěžuje pacienta, ale má i možná rizika, například opětovné zúžení místa.

Lékaři z nemocnic v kraji tak dnes mohli přímo na obrazovkách sledovat jak zákrok, tak i výstupy z rentgenu a dalších zobrazovacích zařízení, které se v karlovarském kardiocentru používají.
Kardiocentrum v Karlovarské nemocnici ročně provede na 2000 katetrizací cév, 750 srdečních intervencí a zavede na 200 kardiostimulátorů. Je jediným odborným centrem v tomto oboru v kraji.

Podle mluvčího KKN Vladislava Podrackého šlo dnes o první on-line přenos, který nemocnice zprostředkovala. „Má to smysl u unikátních operací a zákroků, které mohou být pro kolegy z ostatních nemocnic zajímavé. Mohou se rovnou ptát na metody a i další záležitosti spojené s výkonem. Pokud najdeme další zajímavé téma, je možné, že podobný přenos budeme využívat častěji,“ dodal Podracký.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?