Karlovarská záchranka dostala moderní robotické figuríny

14. 2. 2019 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje má k dispozici moderní robotické figuríny, s jejichž pomocí může záchranáře školit. Figuríny umí simulovat různé zdravotní potíže a reagují stejně jako živý člověk. Zatímco klasické jednoduché figuríny umožňovaly pouze nácvik některých mechanických úkonů, s moderními robotickými figurínami dokáže výcvikové středisko simulovat podmínky velmi podobné reálnému zásahu. Novinářům to řekl ředitel krajské záchranky Jiří Smetana.


"U těchto figurín je možné naaranžovat prostředí komplexnějším způsobem. Figuríny mají více funkcí. Samy dýchají, můžou se potit, kašlat, tečou jim slzy. Můžou mít výtok z nosu, z ucha. Dají se tam naaranžovat nejrůznější poranění pomocí traumatologických setů. Navíc je možnost, že lektor může figurínu ovládat tím způsobem, že ta figurína si s posádkou povídá," řekl Smetana. Záchranáři tak mohou cvičit i komunikaci se zraněným nebo týmovou spolupráci.

K dispozici mají záchranáři jak figurínu dospělého, tak asi pětiletého dítěte. Třetí novinkou v inventáři záchranky je vyprošťovací figurína. Má reálnou váhu živého člověka a slouží k nácviku vyproštění, například z auta po dopravní nehodě. Výcvikové pracoviště záchranky je také vybaveno nejnovějšími počítačovými programy, které simulují reálné středisko dispečinku. Ve středisku se tak mohou školit i noví operátoři.

Nové vybavení krajského výcvikového střediska stálo 5,6 milionu korun, většinu z těchto nákladů pokryla evropská dotace. Půl milionu korun šlo z rozpočtu Karlovarského kraje, půl milionu ze státního rozpočtu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?