Karlovarsko: nemocných HIV je mnohem víc

4. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Celkem 26 HIV pozitivních lidí bylo ještě k 31. prosinci 2002 registrováno v Karlovarském kraji. Tyto údaje jsou však podle odborníků pouze orientační - skutečný úplný počet HIV pozitivních je mnohonásobně vyšší...


Karlovy Vary -

Například už proto, že v uvedeném čísle nejsou vůbec zařazeni nemocní cizinci nebo lidé, kteří z nejrůznějších důvodů vůbec nestojí o konečnou diagnózu.

300 Kč za testy na HIV

Anonymní vyšetření na přítomnost viru HIV v krvi je možné absolvovat například na hygienické stanici v Sokolově. Ještě vloni byla procedura bezplatná, letos za ni zájemce zaplatí tři sta korun.

„Za anonymní vyšetření se u nás od ledna letošního roku skutečně platí. Máme slíbeno, že by z celostátních prostředků opět mohly přijít peníze - dotace na bezplatné testy, ale zatím nevíme nic konkrétního,“ informovala pracovnice sokolovské hygienické stanice.

Stává se, že lidé si pro výsledky anonymních vyšetření jednoduše nepřijdou.

Nákazu tedy mohou vědomky či nevědomky šířit mezi dalšími lidmi. Zdravotníci nemají žádnou možnost nakažené pacienty vypátrat a donutit je k léčbě proti jejich vůli.

„Informace týkající se nemoci AIDS jsou shromažďovány Národní referenční laboratoří v Praze.

Odborníci v jednotlivých regionech je získávají prostřednictvím tohoto pracoviště. Je to jistá specialita v případě této choroby - do značné míry souvisí právě s tím, že informace o ní probíhají pouze mezi lékařem a pacientem, nebo jsou zcela anonymní (v případě zmíněných anonymních odběrů),“ informuje Jitka Velhartická z Krajské hygienické stanice v Karlových Varech.

Pouze Národní referenční laboratoř má také k dispozici aktuální informace o počtu lidí, kteří na nemoc AIDS už zemřeli a podobně.

SILVIE RISOVÁ, Plzeňský deník, 4.3.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?