Karlovarskou krajskou nemocnici má opustit přes 39 procent lékařů

29. 12. 2010 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarskou krajskou nemocnici, kterou budou od příštího roku tvořit nemocnice v Karlových Varech a v Chebu, má v rámci akce Děkujeme, odcházíme celkem opustit více než 39 procent lékařů. V Karlových Varech podalo výpovědi 58 ze zhruba 140 lékařů. V Chebu, kde nyní pracuje 54 lékařů, jich 18 rovněž odevzdalo výpovědi.


Výpovědi dopoledne doručila na sekretariát krajské nemocnice kurýrní služba ve dvou obálkách, které byly předtím v úschově advokátní kanceláře. Všechny výpovědi byly zaevidovány a uloženy, řekla mluvčí Soňa Marková. Generální ředitel nemocnice Zdeněk Horák se v pondělí po návratu z dovolené s výpověďmi seznámí, situaci vyhodnotí a poté bude jednat s každým lékařem.

Zda je po podání výpovědí v případě, že by lékaři skutečně odešli, ohroženo existenčně některé z oddělení, nechtěla Marková říci. Vedení podle ní dospělo k názoru, že by to mohlo u lidí vyvolat předčasně obavy. Z výpovědí vyplývá, že v Karlových Varech je podali třeba lékaři z interny či ortopedie, dětského oddělení a gynekologie, obdobné je to i v Chebu.

Krajský radní a lékař Václav Larva (ČSSD) uvedl, že Karlovarský kraj jako zřizovatel nemocnice nemůže situaci ovlivnit. Podle něho jde o záležitost zdravotních pojišťoven a vlády. „Chceme, aby jednala vláda. Krize je něčím vyvolána, proto by vláda měla urychleně řešit odstranění příčiny. V nouzi budeme muset vozit pacienty do nemocnic v Ústí nebo v Plzni,“ dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?