Karlovarskou nemocnici čekají změny, mají zamezit dalším krizím

1. 9. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Karlových Varech, Chebu a Sokolově čekají změny, poslední dvě jmenované musejí počítat i se značnými úsporami. Některá oddělení by měla fungovat jen v jedné nemocnici a ne ve všech jako teď. Takový plán představil nový generální ředitel Zdeněk Horák.


Nemocnice se dlouhodobě potýká s personálními problémy a často se kvůli nim dostává do krizových situací.

„Karlovarská nemocnice by měla být centrální nemocnicí krajského typu, aby zajišťovala široké spektrum oborů. V malých nemocnicích v Sokolově a v Chebu zůstanou kvůli dostupnosti základní péče obory jako interna, chirurgie, gynekologickoporodnické oddělení. Plus nějaká specialita - onkologie v Chebu, oční v Sokolově,“ nastínil pro MF Dnes člen představenstva Jaroslav Bradáč (ČSSD).

Místo šesti jen dva lékaři

Nyní slouží ve třech nemocnicích na třech odděleních ARO v jednom okamžiku šest doktorů. Podle vedení by stačilo, kdyby na stejný počet pacientů dohlíželi jen dva lékaři - už ale jen v jednom městě.

„Zbývající čtyři mohou odpočívat, studovat a nemocnice jim nebude muset platit drahé přesčasy. Ve všech třech nemocnicích ale ARO kvůli záchraně životů zůstane a lékaři z těchto oddělení budou asistovat u operací třeba na chirurgii, u komplikovaných porodů a podobně,“ uvedl Bradáč.

Drahé zákroky a operace, kterých nemocnice dělají jen málo a pojišťovny nezaplatí náklady v plné výši, by se soustředily na jedno místo. Neznamená to ale, že vždy do Karlových Varů.

Ředitel Horák je přesvědčen, že tímto způsobem stáhne vysoké ztráty hospodaření na nulu.

Do dvou měsíců se rozhodne co dál

Zaměstnanci se již několikrát vyslovili pro to, aby byla společnost jako celek rozpuštěna a hospodařila samostatně. Krajská vláda ČSSD a KSČM se těmto myšlenkám nebrání.

„Jistého teď není vůbec nic. Ve hře je i varianta krajskou nemocnici rozdělit. A pořád se uvažuje i o najmutí cizích manažerů. Ti by ale museli mít větší pravomoci a pokud by se odhodlali k nepříjemným opatřením, nikdo by jim to nemohl zakázat,“ řekl Jaroslav Bradáč.

Podle něho se zhruba do dvou měsíců na základě analýz a propočtů rozhodne, co bude dál.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?