Karlovarský kraj podpoří důležitá oddělení i soukromých nemocnic

7. 10. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarský kraj zřejmě finančně podpoří provoz důležitých, ale ztrátových oddělení i v soukromých nemocnicích v Sokolově a Ostrově. Na tři oddělení by měl kraj v rámci závazku veřejné služby dát 19 milionů korun, řekl novinářům náměstek hejtmana Miloslav Čermák (ČSSD).


Dotaci ale musí ještě schválit krajské zastupitelstvo. To už odsouhlasilo uvolnění 38 milionů korun Karlovarské krajské nemocnici a.s. na závazek veřejné služby.

„Není moc shoda v krajské radě na tom, že bychom měli podpořit ARO sokolovské nemocnice. V návrhu zůstala neurologie a soudní lékařství v sokolovské nemocnici a nově se přidalo psychiatrické oddělení v Ostrově,“ uvedl Čermák.

Nemocnice v Sokolově i Ostrově provozuje společnost Nemos. Ta by také měla kraji doložit, že skutečně jde o ztrátová oddělení.

Karlovarský kraj chce systémem závazku veřejné služby podpořit letos provoz oddělení, která jsou v kraji výjimečná a nezbytná, ale která jsou ztrátová. Je to vůbec poprvé, kdy kraj dal peníze přímo na provoz nemocnic. Dosud například sanoval ztrátové hospodaření Karlovarské krajské nemocnice navýšením základního jmění společnosti.

Podle Čermáka bude ale dotování provozu nemocnic záležitost jen letošního roku. Kraj tím podle něj chtěl nahradit důsledky propadu, do kterého se nemocnice dostaly vloni kvůli restriktivní úhradové vyhlášce. Pro další rok už s finanční podporou provozu nemocnic nepočítá a kraj bude nadále podporovat nemocnice jen investicemi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?